PUBLICITAT

Andorra la Vella

Martí anuncia mesures per reactivar el mercat dels pisos de lloguer

Els privats que destinin la promoció a la renda tindran més flexibilitat en la cessió obligatòria

Per LÍDIA RAVENTÓS

El cap de Govern, Toni Martí, es dirigeix al faristol per fer el discurs inicial del Debat d’Orientació Política, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, es dirigeix al faristol per fer el discurs inicial del Debat d’Orientació Política, ahir. | MARICEL BLANCH
La problemàtica de la manca d’habitatge de lloguer i l’augment del preu del mateix va arribar ahir al Consell General. En el primer dia del Debat d’Orientació Política, que s’allargarà fins demà, el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar la creació d’una comissió interministerial que definirà una sèrie de mesures «que ajudin a pal·liar els efectes de la mancança d’habitatge de lloguer i, fins i tot, que contribueixin a revertir aquesta situació». Tot i no avançar encara accions concretes, el líder demòcrata sí que va avançar algunes línies de treball d’entre les quals destaca la possibilitat de flexibilitzar la cessió obligatòria a aquelles promocions immobiliàries privades que es comprometin a destinar una bona part de la seva oferta a lloguer durant un llarg període de temps. És a dir, que aquells privats que construeixin hauran de cedir menys part de terreny a canvi de destinar bona part de la seva promoció al lloguer.

A més d’estudiar els canvis a la Llei d’arrendaments de finques urbanes, l’Executiu també va indicar que es treballarà amb els comuns per desenvolupar una política urbanística que incentivi l’habitatge de lloguer.

En el mateix sentit, el cap de l’Executiu va augurar que la nova llei d’allotjaments turístics també ajudarà a la reactivació del sector del lloguer. Segons Martí, la nova legislació «ha de tenir un efecte positiu sobre el mercat dels habitatges de lloguer perquè molt sovint els apartaments turístics il·legals són habitatges que haurien d’estar al mercat de lloguer ordinari, però que es lloguen com a apartaments turístics perquè així s’obté una rendibilitat major», més enllà de lluitar, òbviament, contra els allojtaments il·legals.

8,5 milions pel vial de Sant Julià / Entre els projectes anunciats pel màxim representant del Govern també va destacar la finalització del vial de Sant Julià per a finals del 2019. Aquestes són les previsions de Martí, que va recordar que amb el tram alternatiu proposat –que no inclou el túnel inicial– s’ha aconseguit un estalvi de 22,5 milions d’euros, de manera que, finalment, la construcció costarà 8,5 milions de manera que es podrà tirar endavant «sense hipotecar els governs que vindran després».

Avaluació del sistema educatiu / L’educació va ser un altre dels sectors amb més anuncis per part de Martí. Així, el sistema educatiu andorrà serà sotmès a l’avaluació del programa PISA for School per tal de «tenir dades fiables sobre la qualitat del sistema». Amb la mateixa voluntat, també s’està negociant un conveni amb l’escola de negocis Esade per fer una avaluació des del punt de vista de l’emprenedoria.

Martí també va indicar que l’any que ve es faran obres a l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma per tal de poder agrupar tot els alumnes de la parròquia d’Andorra la Vella de segona ensenyança, ara dividits en dues ubicacions i també eliminar les aules del subsòl que no reuneixen les condicions òptimes per a la pràctica educativa. Les obres tindran una durada de dos anys. 

Pintat: «Ningú voldria votar temes inconstitucionals»

La llei de transferències i competències va seguir centrant ahir l’atenció política. L’informe sol·licitat pel Comú de Sant Julià, que considera que els textos tenen punts inconstitucionals, ha posat en dubte, novament, que el Govern rebi el suport necessari per aprovar la llei. Ara per ara, tot està a la teulada dels liberals, ja que la resta de grups de l’oposició ja han declinat votar-hi a favor i l’Executiu necessita com a mínim el vot de tres consellers més a part dels demòcrates perquè tiri endavant. 
 
En aquest sentit, el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, va dir ahir que «a ningú li agradaria votar temes inconstitucionals» però no va aclarir si la formació havia canviat d’opinió respecte al suport que inicialment havia donat als demòcrates. Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va insistir en què els textos són legals i va indicar que demanarà un nou informe que així ho avali. El grup liberal, doncs, esperarà a veure’ls i estudiar-los detalladament tots abans de pronunciar-se. 
 
Ajuda pel referèndum sobre la UE / Martí també va demanar el suport dels liberals en les negociacions amb la Unió Europea, ja que «sense Liberals d’Andorra serà difícil enfocar l’aprovació en referèndum de l’acord d’associació amb garanties d’èxit». I en aquesta qüestió, va afegir, «a ningú no li convé fer tacticisme polític». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT