PUBLICITAT

Barcelona

El Congrés de Diputats accepta la proposta d’Anna González

La impulsora vol que fugir del lloc de l’accident es consideri un delicte

Per EL PERIÒDIC

Anna González, participant en un anunci de la DGT.
Anna González, participant en un anunci de la DGT. | El Periòdic
La reforma del Codi Penal impulsada per la urgellenca Anna González, vídua del ciclista Óscar Bautista, ha donat el primer pas gràcies al suport unànime dels grups parlamentaris representats al Congrés de Diputats, que van acceptar la tramitació d’una proposició no de llei per endurir les penes als conductors que atropellin ciclistes o vianants, segons informa RàdioSeu. 
 
Amb els canvis sol·licitats, fugir del lloc de l’accident i tenir un sinistre amb alcohol, drogues o excés de velocitat, seran considerats delictes. L’atropellament d’un grup de ciclistes o vianants, podrà arribar a comportar fins a nou anys de presó.
 
La reforma també puntualitza que no hi haurà marge d’interpretació en el cas de fugida del lloc de l’accident. La proposició crea un nou delicte, castigat amb entre sis mesos i quatre anys de presó, que s’aplicarà als conductors implicats en accidents de trànsit amb resultat de mort que s’escapoleixin del lloc dels fets. 
 
En la legislació vigent, fer-se escàpol és sancionat en teoria pel denominat delicte d’omissió del deure de socors, però només quan la mort de la víctima és instantània, ja que la fugida queda impune perquè la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que no hi ha obligació d’auxiliar una víctima un cop ha mort. Això és el que va passar amb el camioner que va atropellar Óscar Bautista.
 
200.000 signatures de suport / La campanya #Porunaleyjusta, impulsada per González, va aconseguir més de 200.000 signatures per reformar el Codi Penal per tal que es jutgessin les imprudències a la carretera que causen víctimes mortals. González va iniciar la recollida de firmes a la plataforma Change.org i va comptar també amb el suport institucional i de diversos ciclistes professionals, com Alberto Contador, Alejandro Valverde o Joaquim Purito Rodríguez. 
 
La proposició de llei, presentada pel PP, ha de passar ara per la comissió de Justícia i després tornar al ple del Congrés dels Diputats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT