PUBLICITAT

Andorra la Vella

La defensa dels Cierco declara que l’escorcoll va ser il·legal

El 8 de juny van registrar les cases dels dos germans i la seva empresa per una ordre del batlle

Per Núria Segura Insa

Una antiga oficina de BPA situada al centre d’Escaldes-Engordany.
Una antiga oficina de BPA situada al centre d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
La defensa dels germans Higini i Ramon Cierco van portar fins al Tribunal Superior l’escorcoll que es va realitzar a casa seva, així com a la seva empresa, perquè consideren que es van vulnerar els drets fonamentals de la intimitat, la vida privada i el de la defensa dels afectats. L’advocada va entrar un procediment urgent i en caràcter preferent perquè el cas arribés fins al Superior, en una audiència que es va celebrar ahir. La representant dels Cierco va relatar que l’escorcoll es va produir arran d’una querella de la família Pujol perquè s’hauria vulnerat el secret bancari i haurien entregat documentació a les autoritats espanyoles. De fet, el mateix Higini Cierco va reconèixer a la primavera d’enguany que hauria facilitat uns documents a la Fiscalia Antifrau d’Espanya en què apareixien operatives bancàries de la família Pujol. 
 
Primer de tot, va declarar que era injustificat i innecessari, ja que els germans Cierco estaven disposats a declarar. «Primer s’han de prendre declaracions i després fer la perquisició», va destacar la lletrada. No obstant això,el Ministeri Fiscal va argumentar que les declaracions s’han de sustentar amb proves. A més, va indicar que si primer feien la declaració, això podria haver alertat els Cierco i podrien haver destruït proves. «Hi ha un risc real en la investigació. Després de prendre declaració és molt fàcil anar a casa i destruir proves», va dir el fiscal. 

D’altra banda, la defensa també va explicar que en el cas que busquessin altres proves en el marc d’aquest cas, ja en tenien una de clara que és l’escrit que va entregar Higini Cierco a la Fiscalia Antifrau d’Espanya i que anava firmada amb el seu nom, per la qual cosa no pot negar que prové d’ell. 

A més, va declarar que en el cas que es cregui que Higini Cierco podria incórrer un altre cop en aquest delicte, existeixen altres vies per extreure’n les proves. En aquesta línia, va remarcar que l’escorcoll va ser «innecessari», «desproporcionat», «imprecís», «obert» i «genèric». Això es deu el fet que la policia va entrar a la casa d’Higini i també a la de Ramon Cierco, tot i que aquest segon no estava implicat en el cas, a les 08.30 hores quan la família estava esmorzant. A més, van fer fotografies de les diverses habitacions de la casa, així com de la cuina i el menjador, que són de l’àmbit privat. En aquests escorcolls, també van intervenir diversos dispositius electrònics com mòbils i ordinadors, alhora que van confiscar 38.000 correus electrònics, entre els quals n’hi havia de la vida privada, com de metges. «Els mails són la radiografia més privada de la persona», va ressaltar ahir la defensa dels  afectats.
Per tot això, va demanar que les proves precintades no s’obrin i es torni aquest material als seus clients. 
 
Vulneració del dret de la defensa / En relació l’escorcoll, ahir també es va celebrar una segona audiència. En aquest cas, també per la via d’un procediment urgent i en caràcter preferent, els advocats van considerar que es pot vulnerar el seu dret de comunicació amb els clients o el de la vida privada i professional. Això es deu el fet que entre els mails interceptats també n’hi ha els que els lletrats van enviar als germans Cierco, però també els que van enviar lletrats espanyols o dels Estats Units els seus clients. A més, la defensa va exposar que quan es fa una investigació «s’ha de saber el que és va a buscar», però no es pot «anar a veure què trobes».   

En ambdós casos, el Ministeri Fiscal va defensar que l’escorcoll era legal i no es va vulnerar cap dret. De fet, va recordar que es va fer sota les ordres del batlle instructor del cas.
 
Pel que fa als correus electrònics, el fiscal va assenyalar que serà ara tasca del batlle instructor inspeccionar-los tots per comprovar si n’hi ha algun que sigui prova d’un delicte. Ara bé, aquest procés d’anàlisi de la correspondència l’haurà de fer garantint els drets de la intimitat i la defensa tant dels Cierco com dels lletrats. 

Demanda per desbloquejar 200 milions d’euros / Una empresa de canvi argentina va demanar ahir al Tribunal Superior que se li desbloquegin 200 milions d’euros que té travats a la Banca Privada d’Andorra. Segons va explicar ahir la lletrada, aquests diners són els que s’han d’estudiar si es transfereixen a Vall Banc. L’advocada, que va entrar la demanda amb un procediment urgent i amb caràcter preferent, va considerar que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) vulnera els drets fonamentals dels seus clients de la legítima defensa i el de la propietat privada. Els diners porten un any i mig bloquejats per aquesta entitat com una mesura cautelar i mentre estudien si procedeixen del blanqueig de diners.  La lletrada, però, va ressaltar que els convenis internacionals diuen que només es poden bloquejar cinc dies.
 
El Ministeri Fiscal va considerar que la via per la qual ha entrat la causa al Superior no és la correcta. La representació de l’AREB va manifestar que «és un cas dinàmic» i que el bloqueig dels diners és «una mesura cautelar per evitar que hi hagi un contagi» a altres comptes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT