PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El cos de Bombers extingeix 50 incendis durant els mesos d’estiu

Farré assegura que les xifres entren dins de la «normalitat» tenint present la grandària i població del país

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Balanç dels incendis registrat durant els estius de 2015, 2016 i 2017.
Balanç dels incendis registrat durant els estius de 2015, 2016 i 2017. | INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
Els Bombers han extingit un total de 50 incendis durant els mesos més intensos de l’estiu (juny, juliol i agost). Segons informa el director adjunt del cos, Jordi Farré, en declaracions a EL PERIÒDIC, aquesta xifra entra dins de la «normalitat. I és que tenint present la grandària i la població d’Andorra, són dades força estables». Tot i això, el director adjunt també destaca que hi ha altres factors que influeixen en el decurs d’incidents relacionats amb el foc, «com les indústries, els serveis o la superfície de vegetació, entre d’altres».  
 
El nombre d’incendis d’aquest estiu és força similar al de fa dos anys, quan se’n van registrar 60. No obstant, l’any passat les dades van ser força superiors, ja que segons destaca Farré, el cos va haver d’extingir 82 focs. Al respecte, el director adjunt assegura que es desconeix a què pot ser degut aquest augment, «no hi hem trobat una explicació». 
 
De fet, «si observem la tipologia dels incendis, veiem que no hi ha hagut un increment de focs relacionats amb la vegetació, sinó al contrari. Per tant, l’explicació que el 2016 va tenir un estiu sec amb més probabilitats de patir incendis forestals no ens ajudaria a explicar l’augment», afegeix Farré. 
 
Les tipologies / Dels 50 incidents registrats al llarg d’aquest estiu, nou estan relacionats amb els habitatges, 13 són de vegetació o forestal, quatre del sector hoteler o de restauració i 29 d’altres tipus. Dins d’aquesta darrera classificació, s’inclouen focs ocasionats en mobiliari urbà, vehicles, comptadors elèctrics, etcètera. 
 
D’altra banda, dels 82 incendis comptabilitzats durant l’any passat, 28 corresponen a habitatges, quatre a vegetació/forestal, dos a hoteleria o restauració i 38 a altres. Mentre que els focs registrats fa dos anys es divideixen de la següent manera: 14 d’habitatges, 15 de vegetació o forestal, dos d’hoteleria o restauració i 29 d’altres. 
 
No falten efectius / Per cobrir aquests incendis i els de tot l’any, Farré assegura que hi ha efectius «de sobres». Tot i això, el director adjunt comenta que hi podria haver «problemes» si es produïssin focs «simultanis, però com a tot arreu. Si es donés el cas que es produïssin diferents incendis al mateix temps potser no arribaríem a tots, però he de dir que fins ara això no ha passat». 
 
A més, Farré remarca que la petitesa d’Andorra permet que si es necessiten reforços, «en menys de 20 minuts tinguem més efectius, ja que els bombers que estan de guàrdia o que aquell dia no treballen, amb un toc de telèfon de seguida estan operatius i desplaçats al lloc dels fets». En ocasions, «gràcies als reforços podem arribar a duplicar la plantilla», comenta Farré. 
 
De fet, el director adjunt remarca que en incendis de grans dimensions, com el que es va ocasionar a l’edifici Tiffany’s de la Massana, la ràpida mobilitat de tots els efectius que aquell dia estaven al país (tant els que estaven treballant com els que no) va permetre que la situació finalment es pogués controlar. 

Conveni de col·laboració amb el cos de Catalunya / El cos de Bombers d’Andorra preveu signar «en breu» un conveni de col·laboració amb el seu homòleg a Catalunya perquè, en cas de necessitat, els efectius catalans i andorrans es desplacin al país veí per ajudar en la tasca que sigui convenient. Segons detalla el director adjunt del cos andorrà, Jordi Farré, a hores d’ara ja hi ha col·laboracions entre els dos cossos de seguretat, però només són «convenis de bon veïnatge (de paraula), i un cop es fan, es requereixen moltes tramitacions a nivell de documentació». Per tant, malgrat que la col·laboració ja existeix, s’espera que després d’anys «d’intentar-ho», per fi es pugui «formalitzar» la relació entre ambdós territoris «i es pugui posar negre sobre blanc al que ja tenim», remarca Farré. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT