PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dret de vot al referèndum des de l’estranger

Primer s’han d’inscriure al PERE i després al Registre de catalans residents a l’exterior

Per EL PERIÒDIC

Alguns dels cartells de propaganda per participar l’1-O que la Guàrdia Civil va confiscar a una impremta.
Alguns dels cartells de propaganda per participar l’1-O que la Guàrdia Civil va confiscar a una impremta. | EFE
Cada vegada que s’han celebrat algunes eleccions a l’Estat espanyol sempre hi ha hagut problemes per a l’enviament del vot dels residents a l’estranger. La convocatòria del referèndum d’autodeterminació de Catalunya ha fet mobilitzar com mai els electors d’aquest origen que resideixen al Principat. 
 
El Parlament de Catalunya ha aprovat la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i el decret que regula quines són les condicions perquè la ciutadania catalana pugui votar des de l’estranger, com és el cas d’Andorra.
 
Al 2015 hi havia censats a Andorra més de 14.000 catalans, segons ho reflectia el padró de catalans que residien en aquell moment a  l’estranger i en el qual es podia observar que hi havia 240.000 habitants de Catalunya que vivien fora d’Espanya.
 
La principal destinació dels catalans que marxen fora és França, i Andorra és el cinquè Estat on hi ha més catalans. Al cens, però, també s’hi incloïen els nombrosos andorrans que, tot i que no ho fan públic, disposaven de doble nacionalitat.

El 9-N, un assaig / El 9 de novembre de 2014 es va celebrar la consulta popular sobre l’autodeterminació de Catalunya. Aleshores, un total de 1.489 catalans que vivien a Andorra van dipositar el seu vot a les urnes instal·lades al local habilitat per a l’ocasió a l’avinguda Príncep Benlloch.
 
En aquesta ocasió, els catalans residents a l’estranger només podran votar a través del correu postal perquè només hi haurà urnes a Catalunya, i no en punts de l’exterior com poden ser les delegacions que la Generalitat té arreu del món. Per votar des de l’exterior i per correu postal, les persones que hi participin hauran d’acreditar el DNI o el passaport espanyol i enviar-ho conjuntament amb el vot a l’adreça que la Generalitat els envia amb la documentació.
 
Per tal motiu, entitats com l’Assemblea Nacional Catalana d’Andorra, l’ANC, va oferir, fins al passat 30 d’agost, el servei de tramitar la documentació a les persones que s’hi adrecessin. Fins al 30 de juny, només 5.000 dels 240.000 catalans que viuen fora de Catalunya s’havien inscrit al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, condició indispensable per poder exercir el dret de vot en aquest referèndum si es vol fer des de fora de Catalunya. 
 
A més, cal que la persona estigui donada d’alta a l’ambaixada del seu país de residència i que hagi demanat el PERE (Padró d’espanyols residents a l’estranger), via correu postal o per fax, a la Delegació Provincial de l’Institut Nacional d’Estadística de la província d’inscripció a efectes electorals. Sense el document del PERE no es pot tramitar l’alta al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior.
 
A Andorra, molts catalans s’han inscrit directament al Registre a través de l’ANC. L’assemblea ha tramitat més de 300 sol·licituds de vot, tot i que moltes persones catalanes s’han despertat tard, a més de l’agreujant de les vacances i la manca de promoció institucional.

El Decret del referèndum / El Decret de convocatòria del referèndum esmenta en el seu article 17 que «els catalans residents a l’exterior que constin inscrits al cens com a tals rebran en el termini màxim de set dies des de l’aprovació del Decret una comunicació del Govern de la Generalitat en virtut de la qual podran sol·licitar exercir el dret de vot» i que «els electors que optin per exercir el seu dret de vot rebran les instruccions i la documentació per fer efectiu el seu vot, que inclourà un document d’identificació personal de l’elector i la papereta de vot».
 
Així mateix s’indica que «el dret de vot s’exercirà exclusivament per correu postal mitjançant la tramesa d’un sobre model C4 (A4) dirigit a l’adreça que se li hagi assignat en la comunicació personal rebuda i que haurà d’incloure el document d’identificació personal de l’elector, una fotocòpia del document d’identificació (DNI o Passaport espanyol) així com un sobre model C5 o C6, tancat, que contindrà la papereta de votació». Catalans residents a Andorra que ja tenen les seves paperetes i volen exercir el seu dret de vot han enviat el seu sí o el seu no a París, on s’estan enviant els vots emesos amb antel·lació.
 
D’altra banda s’estableix que el termini per rebre la documentació i el vot a l’adreça assignada finalitzarà el dia 1 d’octubre de 2017 a les vuit del vespre. Finalment es determina que «les Delegacions de la Generalitat a l’exterior assignades a les quals s’haurà d’adreçar la documentació i el vot disposaran d’un procediment de custòdia dels sobres rebuts. Aquest procediment inclourà mecanismes per garantir la recepció i la custòdia segura dels sobres fins el moment de procedir a l’escrutini, així com l’elaboració d’una acta que contindrà el nombre de cartes rebudes».

Els catalans a l’exterior que ja han fet els tràmits i han rebut el correu electrònic amb la documentació, però, s’estan trobant amb dificultats per descarregar i imprimir la paperassa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT