PUBLICITAT

La Massana

La llei provisional dels refugiats abans de les jornades «no és casualitat»

Obrim-los ,Obrim-les creu que el Govern ha reaccionat a la pressió

Per Iván Moure

Dos ciutadans realitzen un donatiu, ahir a la plaça de les Fontetes.
Dos ciutadans realitzen un donatiu, ahir a la plaça de les Fontetes. | El Periòdic
Obrim-los, obrim-les posa en dubte les paraules del Govern. El passat 6 de setembre, els quatre joves d’edat universitària que conformen aquest col·lectiu no oficial van presentar unes jornades solidàries pels refugiats, que s’han celebrat aquest cap de setmana. Feia dos anys que el Govern s’havia compromès a elaborar una llei sobre els refugiats i el dimarts passat –entre la presentació de l’acte i les jornades–, Xavier Espot i Maria Ubach van anunciar  la creació d’una llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries. Just el que demanava Obrim-los, Obrim-les. 
 
La secretaria d’Estat del ministeri d’Afers Socials, Justícia i l’Interior, Esther Molné, va assistir ahir a les jornades en nom del Govern, per sotmetre’s a qualsevol tipus de preguntes de la ciutadania, i va negar que la creació de la llei, tot i ser transitòria i no definitiva, coincidís a fer-se tot just abans: «Ella ha assegurat que és casualitat, però nosaltres no ho creiem així. Han reconegut que han fet tard... Això que han fet és un pegat perquè almenys fins d’aquí tres anys no estarà vigent la llei definitiva. Però ho celebrem amb els braços obert. S’ha fet una acció ciutadana que era necessària i la pressió social ha fet que políticament es moguin coses», aplaudeixen els representants d’Obrim-los, Obrim-les.
 
Amb tot, van estirar el fil en apuntar: «El que no entenem és perquè es comprometen a posar una data com van fer fa dos anys, si després no poden fer-ho. Ara fa gràcia que tornin a posar data dient que al 2018 podrem acollir refugiats...», van posar en entredit els quatre universitaris.
 
Obrim-los, Obrim-les s’ha quedat sorprès de la resposta de la ciutadania a la convocatòria de les jornades. No tenen xifres oficials, però calculen que al llarg dels dos dies han tingut la col·laboració de més de 400 persones. Sobretot, tenint en compte que el dissabte a la tarda va ploure i que, en general, ha estat un cap de setmana de fred i molta irregularitat climàtica. «Hem complert tots els horaris, sense cap moment mort ni anul·lacions», asseguren. Perquè la programació estava ben farcida d’activitats: una classe de ioga, unes quantes xerrades, un dinar popular, actuacions de música, un documental, una taula rodona i la marxa popular. El concert de Sara Núñez, per exemple, estava programat per a la plaça de les Fontetes i es va traslladar a la Closeta per la pluja. Però es va fer. Com també la bateria de preguntes que estava prevista per al representant del Govern per aclarir dubtes sobre els refugiats que, finalment, va ser Molné. «L’elenc de preguntes va ser considerable. Va haver-hi molt interès i diàleg». 
 
No hi ha dubte de l’èxit d’Obrim-los, Obrim-les. Les jornades van tenir una resposta massiva... I Andorra ja té llei provisional.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT