PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els funcionaris podran ser reubicats en departaments diferents

Els sindicats critiquen que el trasllat de cos pot suposar canvis en les condicions adquirides anteriorment

Per L.R.

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, en una sessió al Consell General.
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, en una sessió al Consell General. | MARICEL BLANCH
La reforma de la Llei de la funció pública que lidera la ministra Eva Descarrega preveu que els treballadors puguin ser reubicats en cas d’incapacitat a altres departaments dins de l’Administració general. Fins ara, quan un funcionari havia de deixar d’efectuar les seves funcions per qüestions de salut era reubicat però dins del mateix cos. El canvi suposa, per exemple, que si un agent de policia ha de deixar de servir per estar incapacitat pugui ser traslladat a altres departaments, la qual cosa podria comportar perdre les condicions adquirides exercint com a policia durant anys. Fins ara, quan un treballador estava incapacitat se li donaven altres tasques dins del mateix departament com ara el manteniment dels vehicles o gestions més burocràtiques que no requerissin d’esforç físic.

La decisió de la ministra que substitueix Jordi Alcobé ha provocat recel dins dels sindicats de funcionaris que remarquen que en les reunions mantingudes fins ara amb Descarrega aquesta qüestió no s’havia tractat. Segons diversos implicats consultats, no se’ls va demanar l’opinió ni es va abordar aquesta possibilitat en les trobades. Per això, el que fins ara coincidien en dir que era un bon treball de consens, ara comença a desplegar malestars i inquietuds.

Altres canvis / A aquesta última modificació s’hi suma també els canvis previstos en l’antiguitat dels funcionaris. Com ja va avançar aquest rotatiu a principis d’estiu, el text elaborat per la responsable de la Funció Pública preveu que els triennis actuals desapareguin i que els complements salarials per antiguitat passin a fer-se cada cinc anys. Amb aquest canvi, doncs, les noves generacions tindran menys poder adquisitiu, ja que les revisions de la nòmina se’ls realitzaran amb períodes de temps més llargs ja des de l’inici de la seva contractació.

Malgrat avançar-se a la premsa, però, la qüestió no va ser tractada en les reunions entre els representants sindicals i el Govern, motiu que també va fer enfadar els agents implicats que ara creuen que les trobades només eren per «quedar bé» però que realment la seva opinió no s’ha tingut en compte en la redacció de la reforma.

L’esborrany que ha de deixar fixat el futur dels funcionaris també considera adient eliminar el caràcter vitalici de les primes que reben els funcionaris que han exercit un càrrec directiu, tal com també va avançar aquest rotatiu. Actualment, un treballador que duia a terme tasques directives durant més de quatre anys tenia dret a una prima fixa i de caràcter vitalici quan tornava al seu lloc de feina anterior, és a dir, tornava a cobrar la nòmina anterior al càrrec directiu però amb un suplement mensual per haver exercit com a director, malgrat que en l’actualitat ja no tingués cap responsabilitat com a tal.

Aquest darrer canvi es veuria amb més bons ulls especialment per alguns grups parlamentaris. Les darreres setmanes, Descarrega s’ha reunit amb els líders de cada formació i, entre els altres canvis, va posar sobre la taula que la proposta preveu que aquest complement deixi de ser de per vida, malgrat que no l’eliminarà. L’esborrany del Govern vol que aquesta prima fixa quedi limitada als cinc primers anys de deixar el càrrec directiu i que després s’elimini. Un canvi que, segons fonts sindicals consultades, ja s’havia plantejat amb anterioritat pel malestar que generava en l’opinió pública que es cobrés un plus per unes responsabilitats que ja no es tenien.

Malestar sindical / Els representants sindicals consultats van lamentar que no s’hagi tingut prou en compte la seva opinió a l’hora de redactar l’avantprojecte de llei per modificar la normativa vigent. Al seu entendre, s’està deixant escapar un bon moment per fer una reforma millor que no vagi en detriment dels treballadors públics.
En aquest sentit, els grups implicats han acordat reunir-se aquesta setmana amb l’objectiu de consensuar una opinió i fer-la arribar oficialment a l’Executiu.

Pel que fa a les trobades mantingudes amb les formacions polítiques, fonts properes van indicar que les explicacions van ser «molt genèriques», de manera que caldrà esperar que el text entri a tràmit parlamentari per conèixer la reforma en detall i poder presentar esmenes si així ho consideren oportú.

En tot cas, la voluntat governamental és que el text legislatiu entria tràmit parlamentari a finals d’any per tal que el Consell General el pugui debatre el primer semestre del 2018. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT