PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Els alcaldes d’Oliana i de Pont de Suert es neguen a declarar

Els batlles s’acullen al seu dret de no respondre les preguntes de la fiscalia sobre el seu suport a l’1-O

Per EL PERIÒDIC

Els alcaldes d’Oliana i de Pont de Suert, ahir. En segon pla, el de la Seu.
Els alcaldes d’Oliana i de Pont de Suert, ahir. En segon pla, el de la Seu. | RÀDIOSEU
L’alcalde d’Oliana, Miquel Sala, es va acollir ahir al dret a no declarar en la seva compareixença als Jutjats de la Seu, on havia estat citat per la Fiscalia de l’Estat espanyol per haver donar suport a la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya l’1 d’octubre vinent. Sala ha estat el primer dels 32 alcaldes de la província de Lleida que han estat citats a declarar amb relació a la votació. En total, 730 batlles catalans han donat suport a la cita del primer d’octubre amb les urnes que el Govern espanyol considera il·legal i està intentant evitar.

En sortir del jutjat urgellenc, l’alcalde d’Oliana va expressar la seva  voluntat de «continuar defensant el poble d’Oliana, que diu que vol votar». A més, va afegir que ara per ara «ja no es tracta d’independència ‘sí’ o ‘no’, sinó de democràcia, ja que la gent té a expressar-se i els alcaldes hem de ser al seu costat», segons ha informat RàdioSeu al seu web.

El batlle del principal municipi del sud de l’Alt Urgell –la segona ciutat més poblada després de la Seu d’Urgell– va rebre el suport de més d’un centenar de veïns i de representants polítics d’arreu de la comarca i del Pirineu, que el van voler acompanyar per mostrar la solidaritat amb els alcaldes al crit de Votarem i mostrant estelades i banderes amb els lemes Sí i Democràcia!.

La concentració de suport va ser  convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Alt Urgell i s’hi van sumar, entre d’altres, l’alcalde de la Seu d’Urgell i diputat de JxS al Parlament, Albert Batalla –que encara no ha estat citat a declarar–, i la senadora pallaresa del PDeCAT Maite Rivero, juntament amb els presidents dels consells comarcals de l’Alt Urgell i de l’Alta Ribagorça.

A la protesta, la gent concentrada va cantar l’Estaca, escrita per Lluís Llach el 1968, i l’himne català, Els segadors.
Ahir al matí també estava citat als Jutjats de la Seu l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, que, com Miquel Sala, també es va acollir al dret de no declarar. A la sortida del jutjat, Troguet va explicar que la fiscal que el va interrogar li va advertir sobre el fet que, si finalment es cedeixen els locals l’1-O per al referèndum, «s’incorrerà en un delicte». L’alcalde de l’Alta Ribagorça va dir que la citació «no soluciona res», i el va qualificar de «despropòsit».

Els dos alcaldes pirinencs van estar davant de la fiscal durant poc més d’un quart d’hora. Les preguntes que els va fer van tractar sobre els correus rebuts per part de la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència, a més del coneixement dels alcaldes sobre les lleis aprovades al Parlament i la posterior suspensió per part del Tribunal Constitucional.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, també estava citat ahir a declarar, però per la seva condició d’aforat –és diputat al Parlament– va haver de comparèixer davant de la Fiscalia Superior de Catalunya. Solsona també es va acollir al seu dret de no declarar.

Avui continua la ronda de compareixences d’alcaldes citats: el de Fondarella, president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el de Cervera, Ramon Royes; el de Linyola, Àlex Mases; la del Palau d’Anglesola, Montse Messeguer, i la d’Aitona, Rosa Pujol.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT