PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Andorra Telecom implementarà un nou sistema anti ‘hackers’

La renovació permetrà fer front de manera més efectiva a diferents tipus d’atacs

Per MIREIA AGUILAR

L'antiga seu d'Andorra Telecom.
L'antiga seu d'Andorra Telecom. | TONY LARA
Andorra Telecom implementarà durant el 2018 un nou sistema de protecció contra els hackers. L’atac dels pirates informàtics txetxens de 2016 va obligar l’operadora a establir «processos interns per ser més àgils», segons va explicar ahir Enric Castellet, responsable d’Accés a Internet i Connectivitat i Seguretat Operativa d’Andorra Telecom, en conversa amb EL PERIÒDIC.

La tecnologia que s’aplicarà és  l’anti DDOS (de l’anglès, Distributed Denial of Service), coneguda a l’argot tècnic com a clean pipes (canonades netes). Aquest mecanisme permet lluitar contra els atacs amb «poc volum però que intenten col·lapsar el servidor mitjançant l’obertura simultània de diverses finestres al servidor de l’usuari final fins esgotar la memòria RAM i col·lapsar els equips», va explicar Castellet.

A més, Andorra Telecom també activarà el proper any un nou servei d’antivirus per a la línia de connexió que «no té res a veure ni substitueix el que l’usuari té al seu equip», sinó que té la funció d’erradicar les infestacions al canal de connectivitat, un espai on només l’operadora pot actuar.

Aquestes dues mesures s’afegiran a les que la companyia ja tenia quan va succeir l’atac txetxè i que va permetre que «durés només minuts». Es tracta dels mecanismes que fan front als atacs DOS (de l’anglès, Denial of Service) que es basen en fer augmentar el volum d’informació als canals d’entrada fins a saturar-los.

En qualsevol cas, Andorra Telecom ha reforçat amb dos sistemes més anti DOS la seva estructura i també treballa en la implementació d’un mecanisme de triatge al núvol per seleccionar només les peticions d’accés benèvoles i bloquejar les nocives, tot i que encara no hi ha una data exacta per a la seva arribada al país. L’objectiu de tot aquest procés és «donar una integritat completa a tota la xarxa», va comentar el responsable de Connectivitat i Seguretat.

riscos a andorra / «Els atacants van on hi ha diners, no cal buscar cap més romanticisme», explica Castellet respecte els principals perills als que s’exposa el Principat.
No obstant, l’avantatge del país és la seva mida petita que, juntament amb la particularitat de tenir un únic operador de telecomunicacions, permet que la defensa estigui molt coordinada i s’organitzi més ràpidament que a d’altres països.

«Ser un monopoli ens obliga a protegir l’estructua del país, prenem les mesures pensant en la seguretat del Principat i no en la rendibilitat», va assegurar Castellet.  «Els atacants no persegueixen fer mal a Andorra Telecom, volen perjudicar els nostres clients. El negoci dels hackers s’accelera quan l’actualitat mediàtica et situa a primera línia de foc», va concloure l’expert. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT