PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Més motivacions per votar

El CRES fa nou propostes per incentivar la participació, entre les quals destaca promocionar el vot per correu i millorar la relació polítics-votants

Per L. R.

Un nen diposita un vot en una urna en els comicis comunals del 2015.
Un nen diposita un vot en una urna en els comicis comunals del 2015. | TONY LARA
Què poden fer els polítics andorrans per motivar la ciutadania a participar en les eleccions? El director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, proposa fins a nou iniciatives per tal de rebaixar l’abstenció al país. En primer lloc, i una de les més bàsiques, és depurar el cens electoral, ja que hi ha persones que han mort i segueixen inscrites o persones que han marxat d’Andorra ja sigui de manera permanent o de forma temporal.

Precisament, la pujada del nombre de persones que ha sortit del país per diferents motius és la que porta a la segona necessitat: millorar i fomentar el vot per correu. Així mateix, Micó també va recalcar que cal analitzar si les persones que treballen durant la jornada electoral tenen més dificultats per votar i, en tot cas, facilitar que puguin participar. 
En la mateixa línia, des del CRES s’opina que també cal incidir en l’educació amb la finalitat de conscienciar de la importància de participar en els sistemes democràtics.  En el cas de les persones adultes, manifesten que ajudaria el fet de tirar endavant campanyes o accions per canviar l’imaginari col·lectiu que té una part de la població envers al sistema polític i que genera desafecció.

D’aquest descontentament amb la classe política neix una nova proposta: millorar la relació dels partits polítics amb la ciutadania. El director del CRES també va considerar important que aquest estudi sobre l’actitud dels electors davant dels comicis, tant generals com comunals, tingui continuïtat i es faci un seguiment de l’evolució de la participació de cara al futur.

Micó també va remarcar la importància d’incentivar l’associacionisme, ja que l’estudi mostra que, tal com passa en altres societats, les persones que participen en alguna associació, s’abstenen menys. Finalment, i coincidint amb la tendència dels països del voltant, els debats públics sobre les millores del sistema democràtic pot portar a noves eines que incentivin la participació.

Malgrat la davallada de la participació en els últims deu anys, Joan Micó va augurar que en les properes eleccions l’abstencionisme es rebaixarà i ho va atorgar «als canvis estructurals que hi ha hagut». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT