PUBLICITAT

Aigua, romànic, metacrilat

L’exposició ‘Líquids & Romànic’, un retrat diferent i original del patrimoni del país

Gemma Nogueroles a la inauguració de l’exposició, ahir.
Gemma Nogueroles a la inauguració de l’exposició, ahir. | Emilio Prenas
«Allà on sé que exposaré, vaig abans i m’amaro del seu entorn, sempre miro primer l’espai i faig una obra expressament pensant en aquell indret», va explicar Gemma Nogueroles ahir durant la inauguració de la seva exposició Líquids & Romànic al nou espai expositiu de la galeria Art al Set al Júlia Centre.
 
Nogueroles va confessar estar «enamorada del romànic» i, per això, només quatre de les 16 obres exposades no hi tenen relació directa. A la resta, a través de «fotografies pintòriques», Nogueroles retrata el patrimoni romànic del país a través d’un filtre líquid ben particular. 
 
«Faig la fotografia a través d’un vidre mullat amb vaselina i sabó per simular l’efecte de l’aigua» . Aquesta tècnica atorga un efecte de distorsió, moviment i frescor, similar al que obtindríem si miréssim amb unes ulleres acabades de sortir de sota l’aigua. 
 
El suport fa encara més diferent l’experiència de l’espectador davant d’aquesta fotografia. «No hi ha revelat o impressió en paper, la fusió es fa directament al metacrilat» que, penjat a uns dos centímetres de la paret, permet que hi entri la llum i multipliqui el joc de llums i moviment que s’havia creat prèviament amb el líquid, a través del reflex sobre el fons blanc del mur. 
 
Nogueroles va destacar també el color blau del cel a Andorra que queda registrat a la seva obra i el va comparar amb el color blau del cel de Santa Coloma de Cervelló, població on resideix, i de la qual també s’hi exposa una fotografia pintòrica de la seva església romànica. 
 
Compromesa
 
L’exposició Líquids & Romànic acull també un parell de captures del Mediterrani. Una d’elles, dolorosa:«És la primera vegada que faig servir color en la barreja pel vidre que em fa de filtre. Aquest vermell simbolitza la sang que es vessa cada dia al mar, davant nostre, sense que fem res», va explicar la fotògrafa. 
No va ser l’únic element reivindicatiu de Nogueroles durant la inauguració, abans de presentar-se va dir: «Només vull fer un manifest a favor de la llibertat d’expressió al meu país».

Líquids & Romànic es podrà visitar fins al mes de desembre al nou espai expositiu del Júlia Centre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT