PUBLICITAT

NOVA YORK

Panamà demana recuperar els diners de la trama Odebrecht

Andorra nega que hi hagi cap compromís sobre aquest tema

Per EL PERIÒDIC

Varela i Martí se saluden a la seu de les Nacions Unides.
Varela i Martí se saluden a la seu de les Nacions Unides. | Twitter
El Govern panameny va informar ahir que el cap de Govern, Antoni Martí, i el president de Panamà, Juan Carlos Varela, s’han mostrat disposats a començar a negociar un acord que ajudi el país centreamericà a recuperar els diners públics desviats per la corrupció a bancs andorrans. No obstant això, fonts del Govern van negar a l‘agència ANA que s’hagi iniciat cap negociació en aquest sentit, sinó que en la trobada Martí va demanar el suport de Panamà per a la candidatura andorrana per acollir la Cimera Iberoamericana del 2020 i que es va limitar a escoltar el que Varela volia exposar. Per tant, des d’Andorra s’assegura que no hi ha cap compromís ni s’ha iniciat cap negociació al respecte.

La trobada entre els dos governants ha tingut lloc tres mesos després que el fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, visités Panamà per reunir-se amb la seva homòloga panamenya, Kenya Porcell, i col·laborar en les investigacions sobre els suborns vinculats al cas Odebrecht i altres casos de corrupció.

Segons el diari panameny La prensa, Porcell va revelar que a Andorra s’hi havien localitzat 12,8 milions de dòlars en comptes lligats a trama de suborns d’Odebrecht. Ara Varela explora la possibilitat d’arribar a una entesa amb Andorra per recuperar aquest diners, que consideren «patrimoni».

Fins ara, hi ha obertes una vintena d’investigacions al voltant d’Odebrecht amb almenys 43 processats, entre ells dos fills de l’expresident panameny Ricardo Martinelli (2009-2014), Ricardo i Luis Enrique Martinelli Linares, que estan en recerca i captura internacional.

Des que es van iniciar les investigacions el 2015, el Ministeri Públic de Panamà ha retingut 56 milions de dòlars en diferents comptes de Suïssa, Andorra i Panamà.

La fiscalia panamenya va anunciar el passat 1 d’agost que va firmar un acord de col·laboració eficaç amb la constructora brasilera Odebrecht que inclou el pagament de 220 milions de dòlars i el compromís de l’empresa de lliurar tota la informació que tingui relacionada amb Panamà.

La Fiscalia del Perú sol·licita informació d’Atala a BPA

La Fiscalia peruana ha obert una investigació a l’exvicepresident de la petroliera estatal Petroperú, Miguel Atala, per haver rebut presumptament suborns de la constructora brasilera Odebrecht en un banc d’Andorra per valor de 900.000 dòlars, segons va informar ahir el diari peruà El Comercio i recull l’agència EFE.
 
Les autoritats peruanes han de sol·licitar a Banca Privada d’Andorra (BPA) tota la informació que tingui d’Atala i d’altres peruans apareguts en una informació del diari espanyol El País publicada dimarts sobre pagaments fets presumptament per Odebrecht a Andorra, i de la qual també se’n va fer ressò EL PERIÒDIC.
 
Atala va ser el número dos de Petroperú entre 2008 i 2011, durant el segon mandat presidencial d’Alan García, i va estar en la companyia fins a cinc mesos abans de la signatura d’un acord amb Braskem, filial d’Odebrecht, per analitzar l’execució d’una planta petroquímica de 3.000 milions de dòlars. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT