PUBLICITAT

Andorra La Vella

La «crisi social» ha provocat que hi hagi més autes d’insolvència

La degana dels advocats manté que han augmentat les consultes d’arrendaments, separacions i temes laborals

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Celebració de la cerimònia de la Toga, ahir.
Celebració de la cerimònia de la Toga, ahir. | EMILIO PRENAS
La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va destacar ahir que darrerament els autes derivats del benefici de justícia gratuïta han augmentat. Segons la professional, l’increment està directament relacionat amb el fet que s’hagin «incrementat els autes d’insolvència» i està lligat estretament «a un problema de crisi social». I és que tal i com va remarcar la degana, «hi ha hagut un creixement en el nombre de separacions» i el Col·legi ha estat atenent cada vegada més «consultes» relacionades amb aquest i altres temes, com «l’arrendament o el món laboral». 
 
En relació, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va apuntar que la darrera modificació efectuada en el reglament del benefici de justícia gratuïta ha permès «flexibilitzar els requisits» que es demanen perquè la ciutadania pugui accedir a dit servei. A més, «darrerament vam fer un petit canvi pel que fa a les víctimes de violència de gènere i domèstica». Per tot, és possible que «augmentin els autes, però també és cert que en els últims temps hem deixat de veure un creixement exponencial, a causa, sobretot, de la millora de la situació econòmica del país», va afegir Espot. 
 
Codi de procediment civil / D’altra banda, el ministre de Justícia va anunciar que de cara als mesos d’octubre i novembre es preveu entrar a tràmit parlamentari el Codi de procediment civil. És una legislació que s’està treballant des de fa més de dos anys i que té la voluntat d’unificar les normes, dotar els processos de més oralitat i agilitzar els processos civils que –segons Espot– «són gairebé la meitat dels processos judicials que actualment s’estan substanciant a la Batllia. Per tant, permetrà tenir una justícia més flexible i immediata a nivell de resolucions». 
En relació al nou Codi, Bellocq va destacar que es tracta d’una «reforma molt important», precisament «perquè passarem de tenir un procediment pràcticament tot escrit a tenir també vistes públiques. Tot i això, és veritat que tothom està una mica expectant, perquè els canvis sempre fan por». 
 
Tanmateix, la degana va assegurar que el Col·legi veu bé com ha quedat el codi, «ja que moltes de les coses que hem demanat s’han rebut i s’han modificat. Una de les més importants i que s’ha de celebrar és que s’alleujarà la documentació que havíem d’aportar els advocats per justificar la representació dels clients». Per tant, «podem dir que en general han fet el que havíem demanat, tot i que també hi ha altres coses que finalment no han estat possibles. Però el que hem de fer ara tots és adaptar-nos a aquest nou codi», va puntualitzar Bellocq. 
 
Cerimònia de la toga / Tant Bellocq com Espot van fer aquestes declaracions durant la celebració de la cerimònia de la toga, que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. 
La jornada va comptar amb l’exdegà de l’Ordre d’Advocats de Tolosa, Jean Luc Forget, que va oferir una conferència on va parlar de la relació entre el món judicial i els mitjans de comunicació. Tanmateix, l’acte va servir per fer pública la integració de dos nous lletrats al Col·legi d’Advocats. 
 
En el marc de les noves incorporacions, Bellocq també va emfatitzar que tres advocats de la segona convocatòria van superar les proves per a l’accés a l’advocacia i que aquests dies s’han dut a terme les proves de la tercera convocatòria. Finalment, la degana va remarcar que amb els nous canvis que es preveuen a través del Codi de procediment civil segurament es realitzaran més formacions per tenir a tots els advocats preparats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT