PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’hospital acceptarà la radioteràpia privada si es coordina amb el SAAS

El centre ho veu com una oportunitat per establir sinergies sempre que no s’externalitzi amb fins econòmics

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Una infermera entra a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Una infermera entra a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell | TONY LARA
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) veu bé que s’instauri una màquina de radioteràpia al país –«ja sigui a través d’inversió privada o pública»– sempre que hi hagi una «coordinació» amb l’hospital, segons afirma el director assistencial, Joan Martínez Benazet. Segons el professional, el SAAS posa aquesta condició per garantir que hi hagi «sintonia» entre els serveis que actualment dona el centre andorrà amb aquells que pugui oferir l’empresa privada en un futur, si és que finalment s’opta per aquesta opció.
Martínez explica que l’altra qüestió és que «el concurs per portar la màquina vagi també lligat a altres serveis d’oncologia, ja sigui a través de l’Institut Baselga, l’Institut John Hopkins, l’Institut Rossell, etcètera. Perquè és cert que hi ha tractaments que aquí no els podem fer i que potser els podríem compaginar amb la institució privada que vingués al país».

En aquest sentit, Martínez assegura que tot allò que sigui «afegir i  sumar al que nosaltres ja estem oferint a nivell oncològic ens sembla bé. Amb el que no estaríem d’acord és que vingui una entitat de fora amb interès econòmic i que externalitzi els serveis i se’ns mengi una porció de la nostra activitat assistencial».

Un cost elevat / Tanmateix, Martínez remarca que la màquina de radioteràpia «portarà valor afegit» al sistema sanitari, «principalment perquè els pacients no hauran de marxar a fora a fer aquest tractament». Tot i això, puntualitza que és «cert que la base poblacional per tenir una màquina d’aquestes característiques ronda els 150.000 habitants i, òbviament, aquí en tenim menys». Per aquest fet, «segurament el giny tindrà un cost més elevat de l’habitual, però el que importa és que millorarà el confort del pacient», afegeix Martínez.

Malalties cròniques / D’altra banda, el director assistencial del SAAS destaca que darrerament l’hospital ha estat fent millores en l’atenció de les malalties cròniques. En aquest sentit, especifica que s’han creat grups de treball transversals amb la col·laboració del Ministeri de Salut i la CASS i que una vegada s’aprovi la llei de drets i deures dels pacients (amb la consegüent implantació de la història clínica compartida) es podran oferir nous programes d’atenció que l’hospital ja té creats en l’àmbit de la diabetis, la demència i les malalties pulmonars cròniques. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT