PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Martí assegura que «no hi haurà política de cadira buida a l’ONU»

El cap de Govern no diu si ha estat l’últim discurs a les Nacions Unides

Per E. J. M.

Martí se saluda amb el secretari general de l’ONU, António Guterres.
Martí se saluda amb el secretari general de l’ONU, António Guterres. | UN Photo/Eskinder Debebe
El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat davant el Consell General que ha estat el seu últim Debat d’Orientació Política, però no ha revelat si també ho ha estat el de les Nacions Unides. En tot cas, Martí va assegurar ahir a EL PERIÒDIC que «no hi haurà política de cadira buida a l’ONU», tot i que ja es veurà qui pronuncia el discurs davant de la 73a Assemblea General. «Hi hem de ser, perquè hi fem trobades molt productives», va subratllar.

La setmana de Martí a Nova York, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha estat molt fructífera: «És la cinquena vegada que vaig a l’ONU i cada vegada hi hem fet molta feina», va explicar el cap de Govern, «perquè hi fem contactes immediats, i això és molt important per a un país petit», va prosseguir. En total, Andorra ha fet 24 reunions.

Martí en va destacar els motius: en primer lloc, «hem recollir suports per acollir la Cimera Iberoamericana del 2020, hem fet multitud de reunions i les sensacions són bones»; en segon lloc, «hem contactat amb països que formen part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i de l’Efta (Associació europea de lliure comerç, en anglès)». Amb els països de l’Efta, la delegació andorrana ha analitzat les directives comunitàries que els serviran a l’hora de negociar l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Per això, Ubach viatjarà a Noruega.

Un altre èxit ha estat la reunió amb la presidenta de torn del Consell de la UE, la presidenta d’Estònia, Kersti Kaljulaid, amb la qual van tractat les negociacions amb Europa i de l’e-Administració, de la qual en són pioners. «Ho anirem a conèixer», va recordar Martí.

D’altra banda, Martí va remarcar que a l’ONU Andorra s’ha adherit al Pacte Mundial per al Medi Ambient impulsat pel copríncep Macron, i s’ha compromès a avaluar el grau d’acompliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030.

Sense pacte amb Panamà / Una de les reunions bilaterals mantingudes aquest dies ha estat amb Panamà. Martí va aclarir que van demanar la  trobada amb el president panameny, Juan Carlos Varela, «per demanar el seu suport per a la Cimera 2020, i ens va dir que volia un acord per recuperar els actius [diners procedents de Panamà ingressats en la banca andorrana en torn del cas Odebrecht, una gran trama de suborns]». «Andorra va escoltar, per educació, però no estava previst a la reunió. No vam prendre cap decisió al respecte i és prematur dir-ne res», va resoldre.

Trobada amb Guterres / A més de pronunciar el seu discurs davant de l’ONU, Martí es va reunir amb el secretari general, António Guterres, al qual va transmetre el compromís d’Andorra amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, que l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar fa dos anys, i va destacar que les prioritats d’Andorra en l’àmbit multilateral són la lluita contra el canvi climàtic i l’educació.

Martí va comentar a Guterres que Andorra està implementant un ambiciós pla per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica, en la línia dels compromisos assumits en l’Acord de París, signat l’abril del 2016. A més, el cap de Govern ha informat el secretari general del projecte d’incloure una assignatura relativa als drets humans i als principis i valors democràtics en el sistema educatiu andorrà.

Finalment, Martí va expressar a Guterres el seu suport amb la política de reformes de les Nacions Unides –implementada pel secretari general– amb l’objectiu d’augmentar l’efectivitat de les accions impulsades i de fer-les arribar de forma més clara a la ciutadania mundial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT