PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L’UdA està al límit d’ocupació i busca nous espais per ampliar titulacions

La Universitat acull 1.300 alumnes anuals i espera tenir capacitat per a 150 estudiants més

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Uns alumnes entren a l’edifici de la Universitat d’Andorra.
Uns alumnes entren a l’edifici de la Universitat d’Andorra. | TONY LARA
La Universitat d’Andorra (UdA) acull entre 1.200 i 1.300 estudiants anuals, arribant a un màxim històric de 1.500. Segons destaca el rector del centre, Miquel Nicolau, aquestes xifres són «positives» però força elevades per a la Universitat, que a hores d’ara es troba al «límit d’ocupació».

Nicolau remarca que si no es volen realitzar noves titulacions, la Universitat pot continuar oferint els seus serveis com fins ara, «sobretot desprès de l’ampliació que vam fer a la sisena planta de l’edifici i amb la que vam guanyar prop de 70 m2». Però no seria el cas, ja que la Universitat té previst implantar dues noves formacions de cara als propers anys: un màster en dret i un màster en ciències de l’educació. Per aquest motiu, el centre ja està mirant diversos locals adjacents a la Universitat per poder ampliar les seves instal·lacions i tenir capacitat per a 150 alumnes més, aproximadament, entre uns 60 i 70 per cada nova titulació.

A banda, l’UdA també té previst fer diferents remodelacions a l’edifici que ocupa actualment per poder tenir accés directe als locals que acabi adquirint i per ampliar una mica més alguns espais. I és que segons Nicolau, la prioritat seria que els nous locals tinguessin «accés directe amb el centre per evitar haver de replicar serveis administratius a altres edificis».

Les noves formacions / En relació a les dues noves formacions que l’UdA preveu implementar, Nicolau puntualitza que el màster en dret serà virtual i que es preveu oferir de cara al febrer del proper any. A més, aquesta titulació permetrà conduir als estudiants a una professió reglada, la d’advocat, que fins ara no es podia obtenir si no era a través d’un examen addicional. Els estudis preveuen incloure coneixements en dret andorrà, europeu i internacional.

Segons Nicolau, l’UdA fa temps que volia tenir una formació «que permetés poder-se col·legiar». Per aquest motiu, la Universitat va arribar a un acord el passat mes de juliol amb el Col·legi d’Advocats per poder desenvolupar aquest màster i procurar que els andorrans que estudiïn la nova titulació puguin exercir d’advocats sense haver de fer l’examen que fins ara s’estava demanant. Tot i això, els estudiants forans sí que hauran de seguir realitzant una prova, «ja que hauran de formar-se en dret andorrà i conèixer les especificitats del país», puntualitza Nicolau.

Pel que fa al màster en ciències de l’educació, serà semipresencial i es farà de cara a finals del proper any. Tanmateix, el rector remarca que la titulació tindrà diferents itineraris «en funció de quina ha de ser la sortida professional de cada estudiant». Per exemple, «hi haurà alumnes que vindran del bàtxelor d’educació, però també n’hi haurà que vindran d’altres bàtxelors per treballar en l’educació secundària o superior com a professors de matemàtiques, enginyeria, etcètera. I també hi haurà qui es formarà per a càrrecs directius de l’escola andorrana, i el màster contemplarà tot això».

Segons destaca Nicolau, fer la formació en ciències de l’educació era «un compromís de país. Fins ara hem estat formant a mestres per maternal i primera ensenyança, i és lògic que féssim un pas més». A més, «era un acord amb el Ministeri d’Educació com a àrea clau del país per a tot el sistema educatiu».

Augmenten les prematricules / La Universitat encara no ha tancat les dades referents a les matriculacions d’enguany. De fet, Nicolau assegura que fins a la inauguració del present curs, que tindrà lloc el proper 6 d’octubre, no es donaran les xifres totals d’alumnes matriculats. Tot i això, el rector assegura que s’espera superar les de l’any passat, «ja que en total  hem arribat gairebé a les 400 prematriculacions i podem dir que hem superat les de l’anterior curs. Per tant, la previsió és que les matriculacions siguin lleugerament superiors».

Més estudiants andorrans / L’augment d’alumnes que es matriculen a la Universitat d’Andorra també respon a un increment dels estudiants del país que decideixen continuar els seus estudis al Principat, així ho destaca Nicolau, qui assegura també que actualment un terç dels estudiants de l’UdA són forans.

Per determinar si un alumne és estranger o no, el centre té en consideració el lloc on ha estudiat el batxillerat. El rector especifica que se segueix aquesta metodologia perquè és més fidel a la realitat, «ja que si ens fixéssim en la nacionalitat, podríem trobar per exemple un ciutadà portuguès que porta vivint 15 anys al Principat i que l’hauríem de classificar com a estudiant forà, quan hauria estat formant-se tota la seva vida al país». 

Salán parlarà de dona i ciència 

La presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan, participarà en l’acte d’inauguració del 30è curs acadèmic (2017-2018) de la Universitat d’Andorra (UdA), que tindrà lloc a l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria, el divendres a les 11 hores. Convidada per la Universitat d’Andorra, Salán hi pronunciarà la conferència inaugural, titulada Dones, ciència i tecnologia: una carrera de fons, en què parlarà de la poca visibilitat de la dona en l’àmbit tecnològic i com encara s’arrosseguen estereotips que no afavoreixen l’apropament de la població femenina a les titulacions tecnològiques. L’acte estarà obert al públic, amb entrada lliure.
 
Salán és professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), i presideix la Societat Catalana de Tecnologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) des de gener del 2016. És doctora en Ciència de Materials i Enginyeria Metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha participat en moltes activitats d’investigació sobre dones i tecnologia, des de la promoció de l’apoderament de les noves generacions de dones tecnòlogues. Aquest any ha rebut el Premio Fundación Orange Mujer y Tecnología que reconeix la seva tasca. 
 
El curs acadèmic 2017-2018 serà formalment inaugurat pel cap de Govern, Toni Martí, en companyia del rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau. L’acte inclourà el lliurament de diplomes universitaris del curs passat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT