PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Lliga Endesa baixarà a 16 equips la temporada 2019-20

Els clubs acorden comptar amb menys equips i mantenir el repartiment d’ingressos actual

Per JOAN JOSEP BLASCO

Un jugador de cada equip va estar ahir a l’acte de presentació de la Lliga Endesa.
Un jugador de cada equip va estar ahir a l’acte de presentació de la Lliga Endesa. | ACB Photo
Decisions importants les que es van prendre per al futur de la competició a l’assemblea general de l’ACB realitzada ahir. El principi d’acord al que arriben els clubs és que la Lliga Endesa vegi rebaixat el nombre de clubs en tres temporades i que siguin 16 els que la disputin la campanya 2019-20. Les converses segueixen obertes entre les diferents parts implicades.
 
Les entitats van establir un camí a seguir per confeccionar un nou format amb menys conjunts. El primer és realitzar una transició cap a la lliga de 16 equips. Es produiran dos descensos i un ascens les temporades 2017-18 i 2018-19, per arribar a la xifra volguda el curs 2019-20. A partir d’aquella campanya només hi haurà un equip que pujarà i un altre que baixarà. També es va arribar a una entesa per confeccionar un compromís d’estabilitat per als pròxims set anys amb els conjunts d’Eurolliga, continuar amb un pressupost mínim revisable cada temporada, mantenir els criteris actuals respecte al repartiment econòmic entre les entitats i l’establiment de mesures de control econòmic-financer recomanades pel Consell Superior d’Esports (CSD per les seves sigles en castellà) pels clubs de l’ACB, amb la inclusió també del que pugi de la LEB Or. Aquests acords es traslladaran avui mateix mitjançant una comissió del clubs al CSD i a la Federació Espanyola de Bàsquet per tal de poder-lo tancar definitivament.
 
«Sortim majoritàriament tots els clubs satisfets, que no passa sovint. Tornem a tenir un principi d’acord amb què negociar amb la federació espanyola i en el qual estem d’acord la majoria de clubs ACB», exposa Gorka Aixàs, president del BC MoraBanc Andorra, remarcant que «és un acord que és bo per a la competició, que retorna una mica el camí de l’estabilitat i veurem ara les altres parts que diuen». A l’assemblea també va tractar-se la successió de Francisco Roca com a president de l’ACB, després que el màxim dirigent presentés la dimissió. El seu mandat conclourà el pròxim 22 de novembre. Es crea una comissió per portar el procés, on el MoraBanc hi serà inclòs, per buscar-li un substitut de garanties. «No serà fàcil trobar candidats de la vàlua del president que hem tingut fins ara, però és un repte que tenim i que l’afrontem amb ganes de poder-lo solucionar quan abans millor perquè la situació d’interinitat pensem que no és bona», exposa Aixàs.
 
El secretari d’estat d’Esports, José Ramón Lete, confia que en les pròximes setmanes es decideixi «el perfil, procés i metodologia per escollir una nova presidència de l’Associació», amb una persona que encapçali el projecte per realitzar els canvis previstos en la competició els propers anys: «Aquestes setmanes han estat molt intenses a les pistes i espero que als despatxos estiguem a l’alçada del que s’ha aconseguit. Vull que siguem valents. Junts som més forts».
Endesa segueix apostant pel bàsquet i seguirà sent el màxim patrocinador els pròxims quatre anys. Alberto Fernández Torres, director general de comunicació de la companyia elèctrica, assegura que en aquesta nova etapa estan «amb més il·lusió encara que en la passada temporada i estem convençuts que quan passin, tindrem encara més motius per continuar. És un honor estar a la segona  millor lliga del món. Estem encantats i molt agraïts de formar part del bàsquet espanyol».
 
Fernández veu «una gran plantilla de 12 jugadors» al MoraBanc
 
La temporada de la Lliga Endesa es presentava ahir a Madrid amb la participació de tots els clubs participants, en un acte marcat com sempre per ser desenfadat. Per part del MoraBanc va ser-hi present Jaime Fernández, que va deixar clar quines són les intencions del club.
 
El jugador madrileny, aterrat aquest estiu al Principat, assenyalava que «el club va en una dinàmica positiva. Cada any creix una mica més i em sumo a aquest projecte amb molta il·lusió i tant de bo sigui un gran any». El curs no s’ha iniciat i d’objectius considera que encara és aviat parlar-ne, però deixar clar que «volem anar a guanyar cada partit, els competirem i no tenim por, anem a totes i si podem jugar la Copa i els play-off molt millor». Fernández va compartir escenari amb l’escorta de l’FC Barcelona Lassa, Joan Carles Navarro, del qual va admetre que és «el meu ídol» per la seva qualitat i llarga trajectòria.
 
Aquesta temporada el conjunt andorrà compaginarà l’ACB amb l’EuroCup. «Crec que és una plantilla jove per aguantar les dues competicions, sumats a que hi ha jugadors amb bastanta experiència encara que són joves. Tenim una gran plantilla de 12 jugadors. Crec que no hi ha ni primera unitat ni segona. Tots tenim un nivell bastant bo i crec que podem fer un gran any». En les primeres setmanes al Principat «m’he adaptat molt bé, molt fàcil. Al club tot són facilitats, així que estic molt content de ser on soc, amb moltes ganes que comenci la temporada i donar-ho tot».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT