PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Més de 100 empreses posen en risc dades personals de clients

Andorra no té cap organisme que vetlli per la ciberseguretat de les empreses

Per MIREIA AGUILAR

Una persona es troba amb problemes per accedir a la xarxa.
Una persona es troba amb problemes per accedir a la xarxa. | Maricel Blanch
La quantitat de dades que particulars i empreses aboquen diàriament a la xarxa és ingent i no para de créixer. Ben emprada, aquesta informació, anomenada big data, ajuda a dissenyar models i patrons de comportament que beneficien sectors tan diferents com la recerca mèdica o l’experiència del client.

El problema apareix quan la informació que posem en xarxa no està protegida dels potencials atacs maliciosos. David Julian, enginyer antifrau i de seguretat d’Andorra Telecom va explicar ahir durant la jornada Transformació digital que han «detectat més de 100 empreses del país que tenen dades privades publicades obertament a internet».

Entre la informació sensible que s’ha detectat, apareixen noms i números de targetes de crèdit de clients d’aquestes empreses «de tots els sectors», segons va aclarir Julian.

L’expert va explicar que no totes les organitzacions detectades pateixen el mateix problema però ha alertat sobre la importància de la correcta «virtualització dels escriptoris». És a dir, assegurar-se que l’accés a l’entorn de treball de manera remota s’efectua de manera segura.

L’objectiu de l’anàlisi d’Andorra Telecom només pretenia ser una fotografia de l’estat de la xarxa andorrana i l’operadora no ha comunicat a les empreses afectades la problemàtica però encomana, de manera generalitzada, que «analitzin el seu estat i parlin amb la companyia de telecomunicacions si necessiten ajuda».

Només un dels casos detectats s’ha derivat a la Policia. «Es tracta d’una joieria que tenia la càmera de seguretat en obert a internet», ha revelat Julian.

Tenint en compte que els buits de protecció afecten dades sensibles dels ciutadans, sobta que no hi hagi encara una intervenció més contundent contra la situació. Al respecte, Julian va explicar: «No hi ha cap organisme que tingui la potestat per vetllar o monitorar quina és la situació de la ciberseguretat de les empreses. A Espanya sí que existeix i a França també».

El responsable de seguretat i antifrau d’Andorra Telecom va assegurar també: «Em consta que s’està treballant en implementar-lo però és una cosa que està costant d’arrencar», va dir respecte d’aquest ens que s’encarregaria d’assegurar les dades personals dels ciutadans a la xarxa.

Entre els perills que suposa exposar les dades sense protecció s’inclouen el plantejament de xantatges econòmics a canvi de no utilitzar la informació o, si es passa a l’acció, la suplantació de la identitat i de les dades bancàries.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT