PUBLICITAT

Escaldes-engordany

L’impacte de l’estació de l’Aldosa serà inferior a la d’un ordinador

El Govern assegura que no afectarà la salut dels veïns de la zona

Per L. R. / J. R. B.

Pintada en rebuig de la construcció de l’estació a la zona de la Gonarda.
Pintada en rebuig de la construcció de l’estació a la zona de la Gonarda. | Emilio Prenas
La nova estació transformadora (ETR) que es vol construir a l’Aldosa tindrà un impacte electromagnètic  inferior al que té un ordinador. Així ho van assegurar fonts governamentals a EL PERIÒDIC tot remarcant que l’estudi que s’ha realitzat deixa clar que no tindrà cap conseqüència en la salut dels veïns, una de les principals preocupacions de la plataforma que s’oposa a la construcció de l’estació a la zona de la Gonarda. Segons aquestes fonts, l’anàlisi es va encarregar a una universitat catalana que va extrapolar l’impacte que tindria la instal·lació de la Margineda –que té molt més trànsit elèctric del que tindrà la nova– en aquesta ubicació per tal de valorar «el cas més extrem» i es va determinar que «no hi ha cap impacte per a la salut».

De fet, l’estudi indica que la zona propera tindrà uns nivells de camps electromagnètics de 0,1 microtesles –unitat que s’utilitza en aquest camp–. Per tenir una idea del que això significa, els límits establerts per la Unió Europea (UE) se situen a 100 microtesles i a Suïssa, país conegut per ser molt rigorós en aquests termes, situa la línia vermella a una microtesla. Un exemple més proper són les pantalles dels ordinadors, que emeten una microtesla.

El bosc de Paulelles / Pel que fa a la opció que va proposar la plataforma de veïns de situar l’estació al bosc de Paulelles, les fonts governamentals van indicar que es va estudiar però que suposa un cost econòmic més elevat, a part d’un cost mediambiental important.

Per tot, i tenint en compte que tampoc hi ha gaires més terrenys on es pugui construir la instal·lació, l’Executiu va proposar als veïns diverses alternatives perquè fa al propi edifici per tal de reduir l’impacte sobre la zona, força concorreguda per la població. En aquest sentit, en un primer moment, els veïns van demanar que s’ubiqués més a l’interior del bosc, fet que es va descartar perquè suposava talar molts arbres i l’impacte ambiental era «molt gran». Finalment, es va consensuar la construcció d’un edifici «més quadrat» per tal «d’allunyar-lo dels nuclis urbans i que no impactés tant al camí».

Des del Govern s’insisteix en què la voluntat és informar de tots els moviments als veïns. En aquest sentit, les fonts van avançar que se’ls hi farà arribar en breu l’estudi de l’impacte a la salut per tranquil·litzar-los i també se’ls farà partícips de la integració paisatgística que durant a terme els arquitectes de l’obra. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT