PUBLICITAT

Escaldes-engordany

El PS lamenta que l’essència de la llei dels funcionaris sigui «economicista»

Gili i Naudi critiquen la manera de treballar del Govern i l’acusen d’imposar els seus criteris

Per LÍDIA RAVENTÓS

La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, en una sessió al Consell General.
La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, en una sessió al Consell General. | MARICEL BLANCH
La reforma de la Funció Pública, un dels pilars de la legislatura de Toni Martí, genera dubtes també entre els grups de l’oposició, especialment després que dimarts la ministra Eva Descarrega afirmés que l’essència de la nova llei és el canvi de triennis a quinquennis i que els sindicats reiteressin el seu malestar perquè consideren que el Govern no ha tingut en compte la seva opinió i «ha tirat pel dret». Els més crítics van ser els socialdemòcrates que, tot i deixar clar que caldrà avaluar el text en la seva globalitat quan en disposin, van lamentar les declaracions de la responsable de la cartera de la Funció Pública, ja que entenen que «el criteri economicista no pot ser l’essència d’una reforma tan important com aquesta».

En aquest sentit, la consellera del PS, Rosa Gili, va deixar clar que «venim d’una època en què les coses no es van fer bé i cal fer canvis» però va opinar que «la clau no poden ser els quinquennis». Des del seu punt de vista, la reforma ha de valoritzar la feina dels funcionaris i ordenar-la, ja que «actualment hi ha moltes diferències fins i tot entre treballadors». Així, Gili va criticar que «des que governa DA s’han fet tot un seguit d’actuacions que han perjudicat els funcionaris, desacreditant-los i provocant desànim general i falta de vocació».

El «tarannà» demòcrata / Juntament amb els socialdemòcrates, els progressistes també es van mostrar força crítics, sobretot amb el tarannà de Demòcrates per Andorra (DA), al qual, asseguren, ja estan acostumats. «És la manera de treballar de Martí, fa moltes reunions i després imposa la seva opinió», va afirmar el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. En el mateix sentit s’expressava la parlamentària Rosa Gili que lamentava que no s’hagués informat als representants dels treballadors des d’un primer moment dels principals canvis de la reforma i que s’haguessin esperat fins el mes de juliol. «DA sempre s’omple la boca de sé molt valents però després no van de cara i no diuen les coses des d’un bon principi», va sentenciar.

D’altra banda, Naudi també va posar sobre la taula el «retard» amb el que arriba la nova llei, ja que segons el seu parer «una reforma estructural com aquesta s’hauria d’haver fet juntament amb la de les pensions i amb la seguretat de tenir tota una legislatura per endavant». Tal com s’ha dut a terme, va afegir, «és difícil que arribi a bon port i amb consens». Un fet que era imprescindible, va exposar, si l’objectiu és que el canvi perduri en el temps.

També el Grup Parlamentari Liberal es va mostrar preocupat pel malestar dels sindicats avançant que es reuniran amb els col·lectius per escoltar les seves demandes. En aquesta línia, la parlamentària liberal, Judith Pallarés, va indicar que «entenem que estiguin indignats tot i que sabem que cap reforma que es pugui presentar serà fàcil d’acceptar». A més, va remarcar que caldrà estudiar la proposta de Descarrega perquè «entenem que és més profunda i que va més enllà dels punts presentats fins ara».

La majoria tanca files / D’altra banda, el Grup Parlamentari Demòcrata va enviar un comunicat defensant l’avantprojecte de llei i els seus objectius. «El grup parlamentari subscriu plenament els eixos d’aquesta reforma que encara s’ha de sotmetre al criteri de la comissió consultiva i posterior tramitació parlamentària», van exposar tot entenen que la fase de treball col·lectiu serà «positiva» i «contribuirà a millorar i a complementar aquells aspectes que avui poden generar dubtes o reticències entre algun dels col·lectius concernits». Per això, fan una crida a tots els actors implicats a seguir treballant «amb una actitud constructiva i responsable». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT