PUBLICITAT

Escaldes-engordany

Gili demana la documentació sobre l’estació de l’Aldosa

Les explicacions del Govern no convencen els veïns, que reiteren els neguits que els genera el projecte

Per EL PERIÒDIC

Els portaveus d’Aldosa Veïns, Antoni Oliva i Clàudia Navarro.
Els portaveus d’Aldosa Veïns, Antoni Oliva i Clàudia Navarro. | EMILIO PRENAS
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va entrar ahir una petició per conèixer més sobre el projecte de l’estació transformadora elèctrica que es vol construir a l’Aldosa. La motivació de la petició rau en el neguit que la futura instal·lació ha generat entre els veïns, que s’hi oposen fermament al·legant, sobretot, el risc que pot comportar per a la seva salut.

Concretament, Gili demana, en primer lloc, la «còpia del projecte de l’Estació Transformadora Elèctrica (ETR) a un terreny de la Gonarda, al poble de l’Aldosa». També vol poder accedir a «l’estudi de l’impacte sobre la salut» de la instal·lació així com la «relació de les despeses efectuades fins al dia d’avui relacionades» amb el projecte. A més, demana la «còpia de l’informe de valoració tècnica i econòmica sobre la possibilitat d’un canvi d’ubicació de la mateixa instal·lació al bosc de les Paulelles al poble d’Anyós». Gili deixa clar que «volem fer un seguiment acurat d’aquesta nova instal·lació» que, recorda, «tindrà un cost econòmic important». La consellera també entén que la documentació ajudarà a l’hora de «saber si es justifica o no la preocupació dels veïns».

La instal·lació elèctrica també preocupa els altres grups de l’oposició que també s’han reunit amb els afectats per conèixer els seus neguits. En aquest sentit, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va avançar que també farien una nova demanda d’informació amb l’objectiu de tranquil·litzar els veïns. Per part seva, la consellera general del Grup Parlamentari Liberal, Judith Pallarés, també va indicar que sol·licitaran el projecte sobre l’impacte de la salut que el Govern va encarregar.

Les explicacions no convencen / D’altra banda, les explicacions per part del Govern sobre la construcció, deixant clar que no tindria cap impacte en la salut dels veïns no va convèncer la plataforma que ahir va enviar un comunicat reiterant els seus neguits.

En l’escrit, s’exposa que més enllà de l’impacte electromagnètic existeix «un risc tant en els obres de gran magnitud que es faran com en el funcionament de la ETR quan ja estigui construïda». «Les estacions d’aquest tipus tenen alt risc d’accidents tècnics, risc potencial de provocar incendis, curts circuits, que a més poden alliberar gasos tòxics produïts per l’aïllament que s’utilitza», afirmen. Així mateix, alerten de l’impacte acústic de la infraestructura.

Els veïns asseguren que són «la pròxima víctima d’aquesta mala gestió política i mediambiental» i lamenten que el Govern no vulgui «assumir els canvis que suposa la ubicació en un altre indret». En aquest sentit, posen sobre la taula que «es parla del cost que suposarà per Govern, però quin cost hauran d’assumir els veïns?».
Finalment, la població de l’Aldosa lamenta que no se’ls hagi informat degudament del conveni que es va signar el 1991. Creuen que el Govern ha tingut «poca consideració i menyspreu a la ciutadania per falta d’informació des del 1991». «Ara veiem que així és com procedeix el nostre Govern, només fan veure que escolten a l’hora de votar». sentencien. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT