PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els informes del Govern confirmen la constitucionalitat de la reforma de les lleis comunals

Cinca manté que els estudis, redactats per dos professors de Dret, avalen que els canvis són vàlids

Per Mireia Aguilar

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir en roda de premsa.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir en roda de premsa. | Govern d\'Andorra
Els dos nous informes encarregats pel Govern sobre els projectes de llei de reforma de les lleis de transferències i competències dels comuns «confirmarien la constitucionalitat del projecte de llei presentat», va assegurar ahir Jordi Cinca, ministre de Finances i portaveu del Govern, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada ahir. Tot i no disposar del document físic, Cinca va dir que «creia que anirien en la línia del que ja havia comentat la setmana passada», és a dir, que avalarien el projecte de reforma.
 
Amb tot, Cinca va matisar que els estudis «encara no han arribat». El ministre va garantir que «els tindrem abans que acabi la setmana», i va afegir que «tan bon punt arribin els compartirem amb els grups polítics i amb els comuns, com no podria ser d’una altra manera».
 
Si es confirma la legalitat, la segona tongada d’informes encarregats anirien en contra de l’opinió del catedràtic emèrit en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Miguel Ángel Aparicio, que va considerar en el seu informe, impulsat pel Comú de Sant Julià, que el projecte de llei tenia aspectes inconstitucionals. 
 
Per a Cinca, va estar justificat encarregar la redacció d’altres dos documents per part d’altres experts, ja que «s’havien aixecat dubtes sobre diversos elements que requerien contrastar la constitucionalitat» amb altres especialistes. 
 
El ministre portaveu va assegurar desconèixer el contingut dels informes així com la identitat dels dos professors de Dret que els han redactat. «El cap de Govern ha seguit aquesta qüestió personalment molt de prop i és ell qui vol comunicar el contingut i explicar qui són els redactors dels informes. No tinc els coneixements suficients per avançar res», va transmetre Cinca. 
 
Pel que fa a l’aprovació dels dos textos al Consell General, Cinca va preveure que Liberals hi donaran suport i que sempre «han sigut clars i concrets» a l’hora de fer-ho. Així, des del Govern entenen que no caldria fer cap modificació de la llei i que aquesta s’aprovarà sense dificultats.
 
L’acord a l’hora de tirar endavant la legislació proposada sobre competències i transferències dels comuns «farà possible l’aprovació dels pressupostos de 2018 a temps i es presentaran en els terminis previstos, és a dir, abans del 30 d’octubre», va concloure Cinca. 

Més països per a l’intercanvi automàtic

Aprovada la modificació de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal per tal d’afegir 12 països de fora de la Unió Europea (UE) amb els quals ja existeix un Conveni de no Doble Imposició o un acord d’intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia. Es tracta de Mònaco, Liechtenstein, San Marino, Argentina, Austràlia, illes Fèroe, Groenlàndia, Islàndia, Noruega, Sud-àfrica, Corea del Sud i Emirats Àrabs Units.  

Adjudicat el pont de la plaça del Poble

L’empresa Suport E. C. serà l’encarregada de redactar el projecte i dirigir l’obra de la passarel·la entre la plaça del Poble i el carrer de la Vall a Andorra la Vella per un import de 86.465 euros. La nova infraestructura permetrà connectar l’entorn del nou edifici del Consell General amb el barri antic de la capital. El termini d’execució dels treballs de redacció i direcció d’obra és de tres mesos.  

Canvis a la frontera hispanoandorrana 

El Govern intentarà embellir l’accés al país pel riu Runer amb la instal·lació d’un rètol de benvinguda i una bandera andorrana de 15 metres quadrats. Amb aquest objectiu, el Consell de Ministres va aprovar licitar els treballs de disseny i instal·lació abans de desembre. Les empreses podran presentar les ofertes fins al 2 de novembre. Aquesta licitació dóna continuïtat a la campanya de millora dels dos accessos al Principat. 

Millor accessibilitat dels estudiants

Les escoles franceses d’Escaldes-Engordany i d’Encamp milloraran els accessos als edificis i a les aules, alhora que remodelaran i adaptaran els banys per assegurar-se que els alumnes amb mobilitat reduïda no siguin discriminats. Les dues licitacions per a aquestes obres aprovades ahir s’inscriuen en les campanyes de millora i remodelació de tots els centres escolars. El termini previst per l’execució de treballs és de vuit setmanes. 

Col·laboració entre Banders i Energia

El Consell de Ministres va aprovar ahir el conveni de col·laboració entre el Cos de Banders i l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic per  la realització de les observacions nivometeorològiques d’alta muntanya que permeten l’elaboració del butlletí de perills d’allaus. Fins ara, aquesta tasca estava externalitzada a una empresa. Els Banders s’han estat formant per dur a terme aquesta tasca amb garanties de fiabilitat.  

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT