PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Recerca a l’andorrana

L’IEA atorga dues beques per a estudis d’investigació històrica i de ciències polítiques

Per E. J. M.

MANEL MAS
MANEL MAS | EL PERIÒDIC
L’advocat Manuel Mas (1946-2001) va encadenar diversos càrrecs de pes en l’àmbit judicial, polític i cultural. L’historiador, escriptor i docent Pere Canturri (1935-2015) va fer una ingent tasca en la cultura i el patrimoni del país, a més d’ocupar diversos càrrecs polítics. Aquests dos tòtems de la societat andorrana donem el nom a les dues beques que el Centre d’Estudis Històrics i Polítics (Cehip) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) atorgarà a estudiants universitaris o graduats recents (un màxim de tres anys) que vulguin aprofundir en estudis d’àmbit andorrà.

L’investigador pot ser nacional o no, és a dir, la convocatòria és oberta, l’únic requisit és investigar sobre Andorra. El termini per presentar la proposta finalitza el 27 d’octubre i la quantitat de cada ajuda (Pere Canturri de recerca històrica i Manuel Mas de recerca en ciències polítiques) és de 4.000 euros.

El director del Cehip, Albert Villaró, va especificar ahir que no cal ser estudiant o graduat només en història o polítiques, ja que la investigació pot procedir de molts àmbits (humanitats, sociologia, etcètera). A més, va afegir que pot orientar les persones interessades en el tema de la investigació, ja que encara queden «zones fosques» per aprofundir.

Feina del Cehip

D’altra banda, el director de l’IEA, Jordi Guillamet, va avançar que han arribat a un acord amb el Consell General perquè el Cehip iniciï «estudis polítics i parlamentaris» com, per exemple, sobre la llei electoral.

També va revelar que el Cehip està preparant la commemoració dels 600 anys de la consolidació del Consell de la Terra (1419-2019), «una efemèride d’Estat», que el centre gravarà 53 càpsules televisives de pocs minuts per divulgar la història d’Andorra –que es destinaran a un documental– i que Villaró està a punt de publicar «l’estat actual de la historiografia d’Andorra», amb més de 900 títols. 

El Cehip compta amb un Consell Assessor, presidit pel professor Joan Busqueta, integrat per Roland Viader, Olivier Codina, Susanna Vela, Josep Maria Solé i Sabaté i Albert Batlle. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT