PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern i la banca treballen per concretar el nombre de pisos buits

L’Administració farà més inclusius i flexibilitzarà els requisits per demanar ajudes al lloguer

Per MIREIA AGUILAR

Diferents immobles en lloguer o venda exposats a l’aparador d’una immobiliària.
Diferents immobles en lloguer o venda exposats a l’aparador d’una immobiliària. | EMILIO PRENAS
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar ahir durant el Consell General les mesures més «immediates» que s’estan duent a terme per pal·liar la crisi de disponibilitat d’habitatges de lloguer que viu el país. Espot va revelar que el Govern ja ha començat a col·laborar estretament amb els bancs per tal de fer aflorar «els habitatges propietat de les entitats que estan buits per tal de revertir-los al mercat de lloguer, almenys temporalment», per tal d’ampliar la disponibilitat i apaivagar la problemàtica. 
 
Tot i que l’oposició va valorar positivament la iniciativa, la va considerar insuficient perquè no completa el mapa de pisos buits del país ni permet aprofundir en els motius d’aquesta situació. Tant Pere López (PS) com Víctor Naudi (SDP) van acusar el Govern de no tenir «cap estratègia de país» per regular el parc immobiliari. López va afirmar: «Aquesta problemàtica es veia venir per la recuperació de l’economia i per l’entrada en vigor del conveni d’intercanvi automàtic de dades fiscals».  
 
El ministre Espot va rebatre l’argument assegurant que sí que hi ha una estratègia per fer front a la problemàtica i va desgranar la «flexibilització» dels requisits d’accés a les ajudes al lloguer. Entre les accions que va revelar el ministre, s’hi inclouen la «compatibilitat d’accés a les ajudes tot i tenir un immoble de propietat a Andorra o un altre país, l’accés prioritari de víctimes de la violència de gènere i llars desestructurades, així com la inclusió de treballadors per compte propi amb més d’un treballador a càrrec», segons va detallar Espot. 
 
A més, va afegir: «Se suprimeix el requisit de no tenir deutes per accedir a les ajudes, es redueixen les exigències a l’hora de presentar extractes bancaris i escriptures de propietats per tal d’accedir als beneficis socials per al lloguer».
 
Xavier Espot també va indicar que s’està treballant per modificar la Llei d’arrendaments urbans amb l’objectiu de reduir els terminis dels contractes amb l’objectiu d’«enfortir els drets dels llogaters», també assegurant que «només es donen dos mesos de fiança i que el mes de comissió de les immobiliàries vagi a càrrec dels propietaris»,va concretar el ministre d’Afers Socials. 
 
Temporers/ La consellera independent Sílvia Bonet va mostrar la seva inquietud per l’arribada imminent dels temporers que es trobaran amb un mercat de lloguer pràcticament escàs i va interpel·lar el ministre Espot sobre les accions previstes per a aquest col·lectiu. 
 
Al respecte, Espot va explicar que els treballadors de temporada al «no ser residents permanents, no es poden acollir al catàleg d’ajudes vinculades amb un contracte de lloguer definitiu [que ara és de cinc anys] però s’hi ha introduït excepcions i es poden prestar ajuts econòmics ocasionals a persones sense residència permanent». El ministre també va manifestar que el Govern és conscient que «la situació econòmica i, fins i tot, personal de molts temporers és complicada». 
 
Per últim, des de l’Executiu es va voler recordar que un vessant de la modificació de la Llei dels allotjaments turístics anava encaminada a retornar alguns pisos al mercat de l’habitatge. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT