PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El rector proposa convertir els hotels buits de Sant Julià en residències

Nicolau destaca que els principals esculls dels estudiants forans són els tràmits d’immigració i la falta de llocs on viure

Per ESTEFANIA GRACIA

Uns alumes a les portes de la Universitat d'Andorra.
Uns alumes a les portes de la Universitat d'Andorra. | TONY LARA
Els tràmits d’immigració, els espais on residir i la llengua. Segons el rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, aquests són els principals problemes amb què es troben els estudiants forans quan vénen a fer una titulació al Principat. 
 
Fa més d’un any que Nicolau està denunciant públicament que a Andorra hi ha una manca de residències i espais on els alumnes de fora puguin residir, a aquest fet se li ha de sumar l’encariment dels pisos de lloguer que darrerament està vivint el país. Des de llavors, l’UdA s’ha estat reunint amb el Comú de Sant Julià i membres del Ministeri d’Educació per mirar de trobar una sol·lució. Però, segons Nicolau, qui hauria de posar fil a l’agulla en aquest tema és el Govern, i per ara, sembla que no hi ha cap acord ni proposta sobre la taula. 
 
Una de les solucions que proposa Nicolau és aprofitar els «espais buits» que té la parròquia laurediana, «com alguns hotels», per convertir-los en habitatges per a joves o residències d’estudiants. Tot i això, «és evident que això ho han de valorar els professionals del sector, perquè s’hauria d’estudiar el benefici que aquest canvia podria aportar». 
 
Mobilitat semestral / El rector especifica que la majoria dels estudiants que vénen a fer una carrera al país «acaben trobant pis, però el problema el trobem més en la mobilitat semestral, perquè una persona que ve tres anys a Andorra es busca la vida, però si has de venir només per a sis mesos, la cosa es complica». 
 
Nicolau també remarca que l’UdA ha creat un cens de pisos intern per saber com està l’oferta i poder guiar una mica els seus estudiants forans. Per tant, «intentem ajudar als alumnes en el possible, però no és suficient i volem que [la manca de residències] es resolgui, perquè volem poder oferir el paquet complet als estudiants, amb residència, estudis, activitats, etcètera», afegeix Nicolau. 
 
Els tràmits / En relació als tràmits d’immigració, el rector assegura que la dificultat la troben sobretot els estudiants que vénen de països de la Unió Europea, «perquè un alumne que ve, per exemple, dels Estats Units, ja ve conscienciat que haurà de fer molts papers, però un europeu, que sap que pot anar a Espanya amb certa facilitat, es troba amb el fet que per venir aquí ha de fer moltes tramitacions, tot i ser un país amb tractats europeus. Tot i això aquest punt segurament es millorarà amb l’acord d’associació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT