PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Més de 7.600 alturgellencs voten tot i la pressió de l’Estat espanyol

El ‘Sí’ guanya amb un 95,6% tant a la Seu d’Urgell com a la comarca i la participació frega el 50%

Per EL PERIÒDIC

Concentració a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell, ahir.
Concentració a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell, ahir. | RÀDIOSEU
La comarca de l’Alt Urgell va finalitzar la jornada del referèndum d’autodeterminació amb més de 7.600 votants. Malgrat les pressions, amenaces i violència per part de l’Estat espanyol perquè la gent no anés a votar, i malgrat que molts dels col·legis van haver de tancar anticipadament per evitar l’ofensiva de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra la població, la participació general va acabar assolint gairebé el 45,53% del cens i el 95,6% dels vots van ser favorables al Sí. 
 
La capital de la comarca, la Seu d’Urgell, va registrar 3.278 votants. D’aquests, 3.135 van votar a favor del Sí (95,63% de l’escrutini), mentre que 127 persones van votar pel No’(3,87%). Hi va haver 18 vots en blanc (0,54%) i vuit vots nuls (0,24%), segons informa RàdioSeu.
 
Concentració / Per mostrar la condemna a la violència viscuda diumenge pels cossos de seguretat espanyols, varis indrets es van concentrar ahir a les 12 del migdia davant dels seus ajuntaments i centres de treball per llegir manifests i denunciar la repressió rebuda per part de l’Estat. 
 
Un dels territoris que va sortir al carrer va ser la Seu, que per tercera vegada en menys de dues setmanes, va veure la plaça dels Oms plena de gom a gom amb un únic propòsit: denunciar la vulneració de drets bàsics viscuda durant el referèndum.   
 
L’acte va comptar amb la presència de representants de tots els grups de l’Ajuntament (PDeCAT, CXLS, ERC i CUP), juntament amb membres de l’ANC, Òmnium i Catalunya en Comú i treballadors de diversos serveis públics. L’alcalde de la ciutat urgellenca, Albert Batalla, va aprofitar la trobada per llegir un manifest que –entre d’altres aspectes– remarcava que el «diumenge 1 d’octubre passarà a la història a Catalunya per la vergonya d’un Estat espanyol repressor que ha exercit una dura violència davant d’uns ciutadans absolutament indefensos». Tanmateix, Batalla va demanar i exigir «el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional, que no pot continuar mirant cap a un altre costat i fent veure que a Catalunya no ha passat res». A més, «deixem clar que els municipis catalans i els seus càrrecs electes serem fidels al compromís de la gent i a allò que decideixin les institucions catalanes, Govern català i Parlament de Catalunya».
 
Activitats anul·lades / Les activitats previstes per ahir dins de la Festa de la Gent Gran de la Seu van quedar suspeses a causa de la convocatòria d’aturada general en protesta per la vulneració de drets fonamentals perpetrada per l’Estat espanyol. Per tant, la presentació del vídeo intergeneracional, que s’havia de fer a les set de la tarda, queda ajornada i properament se n’anunciarà una nova data. 

Serveis mínims durant l’aturada general / L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va confirmar ahir que secunda l’aturada de país convocada per entitats i sindicats en protesta per la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya. Per tant, durant el dia d’avui la ciutat comptarà amb els serveis mínims. L’Oficina d’Atenció proporcionarà servei en el seu horari habitual i s’atendrà telefònicament als ciutadans que vulguin fer alguna consulta. També es podran fer tràmits de forma telemàtica a través del web de l’ajuntament. 
 
La majoria de serveis públics secunden l’aturada. La Fundació Sant Hospital de la Seu ha suspès totes les intervencions i visites no urgents previstes per avui, les quals es reprogramaran per dur-les a terme al llarg dels propers 15 dies. Sí que es mantindran els serveis imprescindibles com les urgències, la residència de gent gran, l’àrea sociosanitària i l’atenció domiciliària. Tots els centres educatius públics i l’escola concertada La Salle també se sumen a la protesta.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT