PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Martí espera resposta de la UE abans de pronunciar-se sobre Catalunya

El Govern es reuneix amb els grups per analitzar els fets que van tenir lloc diumenge al país veí

Per LÍDIA RAVENTÓS

La policia espanyola intenta desallotjar un grup de persones concentrades davant d’un col·legi electoral.
La policia espanyola intenta desallotjar un grup de persones concentrades davant d’un col·legi electoral. | Ferran Nadeu
El cap de Govern, Toni Martí, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, van mantenir ahir una reunió amb els grups parlamentaris amb l’objectiu de consensuar un missatge oficial davant dels actes de violència que van tenir lloc diumenge a Catalunya durant el referèndum d’autodeterminació. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, però, l’Executiu s’escuda sota la «prudència» i no es posicionarà fins que altres països de la Unió Europea ho facin. En aquest sentit, cal tenir en compte que ahir el president de la República francesa, Emmanuel Macron, va transmetre el seu compromís «amb la unitat constitucional d’Espanya» en una conversa telefònica amb el president espanyol, Mariano Rajoy.
 
Amb tot, la idea no és compartida al 100% pels grups de l’oposició. Així, la consellera del PS, Rosa Gili, va indicar que «el món de la diplomàcia és complicat» i que per les dimensions d’Andorra «podem arribar a ser vulnerables». Amb tot, va afegir que «més enllà d’això cadascun pren les seves pròpies decisions». Per part seva va deixar clar que «la defensa dels drets humans ha de primar per sobre de moltíssimes més coses i ahir [diumenge] van passar coses molt greus» que va qualificar «d’inacceptables». «Condemnem tota aquesta actuació desproporcionada cap a gent indefensa que només volia fer posicionaments pacífics i exercir el que pensaven un dret legítim i, per tant, condemnem la desproporció de l’acció policial», va sentenciar. 
 
També va ser molt contundent amb els fets ocorreguts el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que va considerar que «cal respectar la sobirania de cada país però l’ús de la violència, al marge del procés, s’ha de condemnar sempre». «No són maneres de fer i no es pot acceptar», va emfatitzar. Des del seu punt de vita, l’Estat espanyol «ha vulnerat drets universals de les persones i això està per sobre de les consideracions polítiques». 
 
Per la seva banda, el liberal Ferran Costa va recalcar que «és evident que cal un diàleg polític entre les dues parts». Preguntat per la reunió mantinguda ahir, Costa va deixar clar que «el Govern d’Andorra òbviament es posicionarà al respecte, però també s’ha d’entendre que els esdeveniments són tan sols la punta de l’iceberg». «En el moment adient, el Govern es posicionarà, no en tingueu cap dubte», va assegurar, ja que «òbviament no serem impassibles a la realitat i a l’actualitat dels nostres veïns meridionals».
 
Així mateix, la consellera independent, Sílvia Bonet, va opinar que la força utilitzada per la policia únicament agreuja el problema i «fa que cada cop més persones estiguin a favor de la independència». «Cal diàleg», va concloure, en un «conflicte que pertany a l’Estat espanyol». 
 
La prudència de DA / Més prudent va ser la subsíndica general, Mònica Bonell, que va exposar que el Consell General no es posicionarà al voltant dels fets ocorreguts argumentant que les forces polítiques que conformen l’arc parlamentari ja ho han fet. A nivell personal, va considerar que es tracta d’un «assumpte intern» i «com andorrans hem de ser prudents». 
 
Una prudència compartida pels ministres Francesc Camp i Eric Jover que van indicar que estan pendents de com evoluciona la situació. Concretament, Camp va deixar clar que «segurament tindrem més esdeveniments els propers dies», de manera que des del Govern encara no consideren que estiguin en posició de poder fer una valoració pública. A paraules de Camp, «el Govern està analitzant acuradament la situació, i quan ho consideri oportú ja es manifestarà al respecte», tal com recull l’ANA. 
 
Així mateix, el responsable d’Educació va apuntar que «des de DA estem preocupats i deplorem la violència dels darrers dies» però apel·lant a la «prudència» de les institucions andorranes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT