PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià demana a Aparicio que ampliï l'informe

El catedràtic defensarà la seva tesi contra la reforma comunal

Per JOAN RAMON BAIGES

El cònsol Josep Vila en una roda de premsa, el mes passat.
El cònsol Josep Vila en una roda de premsa, el mes passat. | ANA / M. M.
Qui donava per escampada la tempesta que va provocar l’informe Aparicio s’equivoca. No només no s’ha esvaït si no que continua activa, ja que el Comú de Sant Julià de Lòria ha demanat al prestigiós catedràtic en dret constitucional que faci una nova versió ampliada del seu primer informe.

La decisió de la corporació que lidera Josep Vila permet entreveure de forma clara que l’equip comunal no està satisfet amb els contra-informes que va demanar el cap de Govern, Toni Martí, als catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos, que avalen la constitucionalitat de les lleis de transferències i competències comunals que estan en tràmit d’aprovació al Consell General.

Tot el contrari de l’opinió de Miguel Ángel Aparicio –exmagistrat del Tribunal Constitucional–, que sosté que la reforma impulsada per l’Executiu amb l’aval dels comuns entra en conflicte amb la Carta Magna en aquells punts més importants, com el que anomena «efecte d’expropiació directe» que se li atorga al Govern sobre els béns dels comuns per a la execució de projectes d’interès nacional, que amb l’aprovació de la llei passaran a ser cessions gratuïtes, o que no s’assegura la capacitat econòmica dels comuns en l’exercici de les competències, tal com prescriu la Constitució.

Si l’informe Aparicio va ser rebut amb enorme disgust pel Govern i alguns cònsols, és segur que el nou encarreg serà interpretat com un intent del comú lauredià de torpedinar la reforma de l’Executiu. El cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va declarar ahir que la discussió sobre la legalitat de la reforma està tancada perquè és un «tema passat», desconeixedor de la nova proposta laurediana.

Aquesta guerra d’informes ha provocat el retard en l’aprovació dels dos textos, per a la qual fa falta una majoria qualificada al Consell General que el govern de DA només  pot aconseguir amb el suport del grup liberal. El vot liberal estava assegurat però amb l’informe del catedràtic Aparicio, Ld’A va fer un gir i actualment es mou en l’ambigüitat, sense assegurar el suport a la reforma, encara que després dels informes del Govern el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va donar per segur el vot favorable dels consellers liberals. La setmana passada el conseller liberal del Comú d’Escaldes, Marc Magallon, va donar per bona la reforma.
PUBLICITAT
PUBLICITAT