PUBLICITAT

Andorra la Vella

Toni Martí: «El multilateralisme és imprescindible per als estats petits»

Els parlamentaris volen legislació transnacional pel cibercrim

Per Mireia Aguilar

El cap de Govern i el síndic general durant la inauguració, ahir.
El cap de Govern i el síndic general durant la inauguració, ahir. | Maricel Blanch
Durant la inauguració de la sessió de tardor de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), ahir, Martí, cap de Govern, va recordar que cap país «sense importar la mida» pot lluitar contra els reptes contemporanis sol. 
 
Com ja va fer davant l’ONU, va assegurar que «el compromís entre nacions i el multilateralisme és especialment important pels estats petits». 
 
Precisament, al respecte, la presidenta de l’assemblea parlamentària de l’OSCE, Christine Muttonen, va lloar Andorra durant el discurs inaugural. «És un exemple de bon veïnatge, sense la modificació de les fronteres des de 1278», va dir. 
 
Muttonen va destacar que «només tres mesos després de la sessió anual, Andorra representa una molt bona ocasió per fer seguiment dels acords presos», alhora que també tractaran l’agenda d’aquesta trobada: ciberseguretat, canvi climàtic i educació. 
 
La intervenció del síndic general, Vicenç Mateu, va destacar el proper 25è aniversari de la Constitució andorrana i l’ocasió que suposa per  «perseverar en democràcia, justícia i valors socials per a millorar el marc de desenvolupament personal i col·lectiu», a través, principalment, de l’educació. 
 
ciberseguretat/ La sessió de tardor de l’organització es titula Seguretat en l’entorn OSCE: nous reptes i deures i sota aquest paraigües tots els membres van estar d’acord que avui dia la seguretat no es mesura en el crim al carrer sinó en el crim a les xarxes. 
 
En l’esfera internacional, el més destacat de la sessió van ser les picabaralles entre els membres de la delegació russa i els de la delegació ucraïnesa respecte dels diferents atacs cibernètics patits a la zona de conflicte bèl·lic de Crimea, una evidència que els hackers són uns soldats més en les guerres contemporànies. 
José María Chiquillo, membre de la delegació espanyola, va intervenir per assegurar que «de la mateixa manera que s’ha fet un gran esforç internacional per acabar amb els paradissos fiscals, ara cal posar tots els esforços per acabar amb els paradissos cibernètics».
 
Davant la preocupació per la seguretat de les xarxes, la parlamentària sueca Margaret Cederfelt va mostrar el seu neguit per l’atac a les llibertats dels ciutadans que poden suposar. «Hi ha líders que proposen limitar els drets fonamentals de les persones per millorar la ciberseguretat», va advertir. 
 
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot va posar el focus d’atenció en les vulnerabilitats a què els ciutadans s’exposen a través de les xarxes socials, com ara els «crims d’oportunitat» que succeeixen després de traçar la situació geogràfica d’un individu per atacar-lo o bé assegurar-se que no és al domicili per robar-hi. 
 
La recepta del ministre per fer front a aquesta situació és l’educació i la conscienciació de la ciutadania per a fer un ús responsable de les xarxes, com a complement a la seguretat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT