PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les conseqüències del procés travessen fronteres

Els talls a les carreteres afecten especialment a transfronterers, transportistes i conductors que no poden treballar amb normalitat

Per L. R

Diversos manifestants tallen la carretera N-145 a l’alçada de la Seu d’Urgell, ahir.
Diversos manifestants tallen la carretera N-145 a l’alçada de la Seu d’Urgell, ahir. | EVA CLAUSÓ
Les derivades del procés català travessa fronteres. La vaga general que va aturar ahir Catalunya també va afectar al Principat, especialment al sector del transport, ja que la carretera N-160 i la N-145 van estar tallades des de primera hora del matí fins a mitja tarda per diversos manifestants. La conseqüència més immediata va ser l’impossibilitat de molts transfronterers d’arribar als seus llocs de treball i la dels transportistes i conductors de desplaçar-se a la capital catalana. 
 
En aquest sentit, el gerent de l’Associació de transportistes de mercaderies, Víctor Filloy, va indicar que el tancament de molts dels seus proveïdors va provocar que amb previsió els camions ja no sortissin cap a Barcelona. Amb tot, va reconèixer que no s’esperaven el bloqueig de tantes carreteres i que alguns transportistes que van provar sort es van quedar diverses hores bloquejats. En total, va calcular, fins a una vintena de vehicles van tenir problemes tant en direcció sud com nord, mentre que aproximadament un 80% dels transportistes van decidir no sortir del país, el que va provocar, al mateix temps, que alguns comerços no tinguessin ahir aliments frescos com és el peix. De cara a la jornada d’avui, Filloy va indicar que esperen més afectacions malgrat que no de tanta repercussió. 
 
Els talls també van afectar als taxistes que, tal com va informar el president de l’associació, Felipe Da Cunha, no van poder realitzar els cinc viatges que fan de mitjana cada dia. Malgrat comptar que cada viatge perdut són 240 euros menys que ingressen, Da Cunha va deixar clar que si la vaga no s’allarga és «un mal menor». 
 
Per part seva, el director general d’autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va afirmar que ahir van anul·lar tots els viatges a Barcelona a partir de les vuit del matí. Únicament van arribar a destí els autobusos que sortien de matinada. D’altra banda, n’hi va haver dos que van sortir en direcció Andorra a primera hora que es van quedar atrapats durant hores. Tot plegat, va assegurar Gabriel, va provocar pèrdues econòmiques, ja que «hem de mantenir el servei actiu per si les carreteres s’obren però amb la incertesa de no saber quan pot durar aquesta situació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT