PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Portugal no es pren el partit com un simple tràmit

José Fonte i João Mário avisen de la intensitat de la selecció andorrana quan juga com a local

Per JOAN JOSEP BLASCO

José Fonte, en la roda de premsa realitzada ahir.
José Fonte, en la roda de premsa realitzada ahir. | FPF
Portugal depèn de si mateixa per ser primer de grup. Té aquesta consciència, i per fer-ho necessita guanyar els dos enfrontaments que li resten de la fase de classificació pel Mundial. El primer pas és a Andorra, i després un cara o creu a Suïssa. Tot i tenir al cap la transcendència del matx a terres helvètiques, són conscients que dissabte no poden fallar a l’Estadi Nacional.
 
El combinat lusità ha estudiat bé els partits dels andorrans quan juguen com a locals. No només per la victòria aconseguida davant Hongria o l’empat amb les illes Fèroe, sinó també pels problemes que van posar a Suïssa, líder del grup i que fins ara ho ha guanyat absolutament tot. «Tots els partits que Andorra ha disputat a casa van ser complicats per als equips que van jugar-hi. Hem d’arribar el seu nivell d’entrega, agressivitat i sacrifici. Si ho fem, la qualitat que tenim ho pot resoldre. Serà molt difícil també per la gespa artificial. Tenim més qualitats que ells, però no serà fàcil», assenyala José Fonte. La seva és una selecció que busca el triomf a cada enfrontament. El central, però, posa tots els focus en la primera cita que tenen: «Estem acostumats a aquest tipus de pressió. Portugal juga sempre per guanyar i ho ha de fer. No podem posar el carro per davant els bous. Volem encarar el partit amb Suïssa, però abans hem de guanyar a Andorra». 
 
Avís de sanció / Com passa amb l’equip de Koldo Àlvarez, a la selecció portuguesa també hi ha varis jugadors percebuts de perdre’s el vital duel contra Suïssa si veuen una targeta groga al Principat, com és el cas del mateix Cristiano Ronaldo. Sobre possibles suspensions, Fonte no hi pensa per no condicionar el joc: «Hem de jugar sempre d’acord als nostres principis. No podem pensar en les targetes grogues o treure el peu. Això és impossible. Hem de tenir la noció de no veure una groga estúpida, pel que és important no reaccionar ni tenir actituds que puguin portar a una targeta tonta».
 
João Mário opina de la mateixa manera. El partit de dissabte no és un simple tràmit. «Respectem a tots els adversaris. Ja ens vam enfrontar a Andorra anteriorment i sabem que és un equip agressiu, i juga a casa, on va crear moltes dificultats a Hongria i Suïssa. Sabem que el disputarem sobre gespa artificial. Encarem el matx amb molt respecte i intentarem guanyar», afirma el jugador de l’Inter de Milà. Necessiten els tres punts: «Sabem que primer hem de guanyar a Andorra per després jugar la final amb Suïssa. Seguim depenent només de nosaltres mateixos per passar com a primers de grup i aquest és el punt més important. El nostre seleccionador va utilitzar una expressió divertida: primer tenim una mitja final, pel que no val la pena pensar en el partit contra Suïssa». El fet de jugar sobre gespa artificial no serà inconvenient. «No busquem cap tipus d’excusa. Ja vam jugar en un camp sintètic a les illes Fèroe i vam guanyar bé. És un terreny diferent, però no canviarà en res la nostra postura ni la nostra voluntat de guanyar», assenyala.
PUBLICITAT
PUBLICITAT