PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un expert alerta de la «inseguretat» del model de delicte fiscal espanyol

Segons Joan Iglesias, Andorra ha creat la llei en base al país veí del sud

Per Iván Moure

Bisbal e Iglesias, amb Martí Alfonso enmig, ahir a la conferència.
Bisbal e Iglesias, amb Martí Alfonso enmig, ahir a la conferència. | Maricel Blanch
La Llei de delicte fiscal andorrana, que es va tipificar fa poc més de dos mesos, està basada en el model espanyol. Així ho va corroborar un expert en la matèria, ahir en la conferència Fiscalitat andorrana: implicacions i tipificació del delicte fiscal que va organitzar Crèdit Andorrà. Es tracta de l’exinspector d’Hisenda Joan Iglesias, un dels dos conferenciants, que va assegurar que a Espanya el delicte fiscal complirà 40 anys i que «és una de les figures que generen més inseguretat jurídica».
 
Iglesias va afegir que aquest sentiment genera un efecte dòmino negatiu: «Això genera desconfiança i dubtes al propi contribuent, però també als potencials inversors interessats en instal·lar-se en un territori fiscals. Per això recomana a Andorra «estar atenta a aportar totes les dosis de seguretat jurídica, perquè tothom sàpiga quines són les regles de joc i les circumstàncies que poden acabar en la privació de la llibertat [la presó, en una paraula] per no haver pagat impostos».
 
El seu company de taula i també expert en la matèria, Antoni Bisbal, va ser molt més simple en la seva explicació i va assenyalar que no hi ha motius per preocupar-se amb la implantació del delicte fiscal al codi penal andorrà: «Independentment d’això, tothom ha de complir amb la normativa exigida. Hem de ser bons contribuents i si a sobre ara tenim l’espasa de Dàmocles que a sobre ens diu que tard o d’hora pots acabar a la presó la gent encara es pressiona més però missatge de tranquil·litat al contribuent i als meus clients: havíem de fer les coses bé abans i haurem de fer les coses bé a partir d’ara, així no ha passat res». 
 
Bisbal també va reconèixer que hi ha temes «interpretatius», però que la transparència en tot i aportant tota la documentació, la justícia ajuda a resoldre aquests dubtes i ningú no té perquè acabar a la presó. «El que sí és preocupant», va sentenciar, «és per aquells que volen recuperar els IVA que no existeixen o els que planifiquen fiscalment per evadir impostos».
 
Bisbal i Iglesias van transmetre a la conferència que per a tot ciutadà és important tenir clar les situacions que poden comportar una pena d’aquestes característiques i també saber com funciona: com ho aplicarà l’administració tributària, a través de quins procediments, com s’establiran les garanties del contribuent, com actuarà el jutge penal o com actuarà en el contenciós. 
 
Un tema nou al Principat i, per tant, desconegut per a la majoria. D’aquí que Crèdit Andorrà aporti el seu gra de sorra amb una conferència que ajudarà a saber una mica més del tema dels tributs.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT