PUBLICITAT

Gibraltar, principal porta del contraban de tabac a Espanya

El que prové d’Andorra representa el 9,3%, segons Altadis

Tabac de contraban a Cadis.
Tabac de contraban a Cadis.
El contraban de tabac continua a l’alça a Espanya i representa ja el 10,3% del mercat de cigarrets durant el primer semestre d’aquest any, segons les dades de l’Enquesta de paquets buits de la consultora Ipsos corresponents al segon trimestre del 2017 fet públics per Altadis.
En concret, aquesta xifra se situa dos punts percentuals per sobre de la del mateix període de l’any passat, fet que suposa encadenar un any sencer d’augment i trencar la tendència descendent que es venia produint des de finals del 2014, que va conduir al consum de tabac de contraban a Espanya al seu nivell més baix en cinc anys a mitjans de 2016 a situar-se al 8,2%.
Per comunitats autònomes, l’anàlisi situa a Andalusia com la demarcació en què es consumeix més tabac de contraban, ja que el 34,6% del producte consumit a la regió és il·legal. Es tracta de la major xifra registrada des del segon trimestre del 2015.
La segona comunitat amb major incidència és Múrcia, en què el tabac il·lícit representa un 9,6% del total, seguida de Castella-la Manxa (7,4%) i la Comunitat de Madrid (6,8%).
Pel que fa a l’origen del tabac de contraban, l’estudi d’Ipsos torna a col·locar a Gibraltar al capdavant, ja que el 30,3% del producte il·lícit procedeix del penyal. Andorra i les Illes Canàries se situen en canvi a una folgada distància i representen, respectivament, el 9,3 i el 5% del total.
Tenint en compte els fabricants, de la totalitat del tabac de contraban, el 25,4% correspon a HVL, seguit de Philips Morris International (23,9%), JTI (13,4%), Imperial Tobacco (10%), Karelia (8,3%) i BAT (4,8%).
La directora d’Afers Corporatius i Legals d’Altadis, Rocio Ingelmo, ha afirmat que el contraban a Espanya és «un problema de tabac genuí, no falsificat», i que, per tant, la seva derrota «només es produirà si els fabricants prenen part activa i decidida en la solució «.
En aquest sentit, Ingelmo ha instat el sector a «limitar l’exportació cap a mercats, on la càrrega fiscal és molt menor, i a seleccionar acuradament al distribuïdor i exigir-los que controlin als seus clients».
Així mateix, ha destacat la necessitat de conscienciar els agricultors per evitar que el full de tabac picat es converteixi en un problema a Espanya, alhora que ha apel·lat a la consciència dels consumidors enfront del contraban de tabac, que en comunitats autònomes com Andalusia té «una permissivitat social».
Ingelmo ha defensat aplicar el principi de diligència deguda per part dels fabricants, la qual cosa suposa que cada fabricant vengui als seus distribuïdors i importadors la quantitat que correspongui a la demanda real de cada mercat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT