PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un sol pla, jugui o no CR7

Santos manté en secret si Cristiano jugarà i Koldo afirma que això no condicionarà la tàctica de la tricolor

Per Iván Moure

Cristiano Ronaldo juga a passar-se la pilota amb Quaresma (dreta) i Pepe(esquerra) a l’inici de l’entrenament oficial de la selecció portuguesa, ahir a l’Estadi Nacional.
Cristiano Ronaldo juga a passar-se la pilota amb Quaresma (dreta) i Pepe(esquerra) a l’inici de l’entrenament oficial de la selecció portuguesa, ahir a l’Estadi Nacional. | Maricel Blanch
Fins a dues vegades va haver de respondre Fernando Santos davant els mitjans de comunicació a la pregunta del milió de la compareixença prèvia al partit d’aquest vespre entre Andorra i Portugal (Estadi Nacional, 20.45 hores). I continua sent només el seleccionador portuguès el que sap que passarà amb l’estrella del Reial Madrid i de l’actual campió d’Europa. Jugarà Cristiano Ronaldo o no jugarà? «Ho sabreu demà [per avui] dues hores abans». 
 
Així que no hi ha més. Es manté la incògnita. CR7 està apercebut de sanció, si veu la groga contra Andorra es perdrà l’últim partit de la fase de classificació davant Suïssa, que té tres punts més. La primera plaça és l’única que dona accés directe al Mundial de Rússia de l’estiu que ve i el segon haurà de jugar la repesca. Fins i tot Koldo va ser esquitxat per l’immens poder mediàtic que arrossega Cristiano. «Què faria vostè, el faria jugar o no?», li va preguntar un periodista portuguès. «Ildefons Lima també arrossega una targeta groga i jugarà», va respondre entre riures, «però si depengués de mi, jo no el faria jugar». Una darrera sentència probablement irònica i referint-se a que ell, com a seleccionador d’Andorra, prefereix tenir-lo assegut a la banqueta que haver de patir-lo al terreny de joc.
 
El que sí té clar Koldo és que el sistema de joc de la tricolor «no variarà». Només hi ha un pla, jugui o no el crac del Reial Madrid, tot i admetre que «si ell està al camp, les possibilitats de guanyar del seu equip augmenten». Sigui com sigui, el seleccionador nacional va posar com «una opció que de vegades funciona» fer un marcatge a l’home com el que es va veure amb Maffeo a Messi en el Girona-Barça de fa unes setmanes que o no farà servir, o menteix quan diu que el sistema de joc no variarà en funció de si juga o no Cristiano. Menys políticament correcte va ser Ilde Lima. El capità de la tricolor s’ha enfrontat a jugadors top del planeta com ara Bale, Rooney o Van Niestelrooy i en una entrevista va opinar que el millor jugador contra el qual s’havia enfrontat era Ronaldo Nazario. Com va dir Mourinho en una ocasió, «l’autèntic Ronaldo», una frase que poc li va faltar a Ilde per pronunciar-la: «Cristiano és un gran rematador però jo sempre recordaré al brasiler com algú superior. Cada vegada que jugo contra alguna estrella, el recordo amb més carinyo».
 
Si CR 7 està apercebut de sanció, Andorra té fins a vuit jugadors en la mateixa situació: Emili, Jose Antonio, Ilde, Cristian Martínez, Gabi Riera, Víctor Rodríguez, Jordi Rubio i Moisés San Nicolás. Un problema que preocupa, perquè tal i com va explicar ahir el capità, «després de Portugal juguem davant Letònia, que és la nostra final contra el rival que més s’apropa a la nostra realitat». Però una cosa té clara Ilde: «Això no ens condicionarà en el joc. Posarem el peu quan toqui».
 
Un impacte mediàtic mai vist / L’arribada de Cristiano Ronaldo al Principat ha causat un impacte que mai s’havia vist amb cap altra estrella en el món de l’esport. Almenys en els últims anys. El Nike Camp ha portat figures com els germans Gasol, Piqué o Iniesta, d’altres que han vingut com a rivals de la tricolor com ara Gareth Bale, Hazard i l’elenc de jugadors de renom internacional que arrossega Bèlgica. Però ningú ha aconseguit omplir l’entrada a l’Estadi Nacional com ahir va aconseguir CR7. Ell ha acaparat totes les càmeres des que l’avió de la selecció lusitana va aterrar ahir a la Seu. Aglomeracions a l’aeroport, a l’entrada a l’hotel i a l’Estadi. La majoria de preguntes també tenien al de Madeira com a protagonista. 
 
La colònia de 10.000 portuguesos que viu a Andorra també ha pogut ser un causant de l’enrenou que ha generar CR7 amb la seva arribada, com també el de que l’Estadi Nacional s’ompli per primera vegada en la història. Un fet que, segons Koldo, pot suposar un afegit de pressió, «però [valgui la redundància] una pressió maca», amb un motiu: «Esperem que la gent que vingui al camp gaudeixi, tot i que a nosaltres ens tocarà patir».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT