PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’art manual del vidre

Escaldes-Engordany organitza per novena vegada les jornades dedicades a la primera matèria sintètica

Per EL PERIÒDIC

Una de les demostracions de les Jornades Arts del Vidre, ahir a la plaça Coprínceps.
Una de les demostracions de les Jornades Arts del Vidre, ahir a la plaça Coprínceps. | MARICEL BLANCH
Les arts del vidre han tornat a prendre la parròquia d’Escaldes-Engordany. Conferències, espectacles al carrer, tallers interactius amb peces de vidre... Són algunes de les activitats que s’han dut a terme al llarg del cap de setmana a la plaça Coprínceps en el marc de la novena edició de les Jornades Arts del Vidre. L’activitat se celebra cada dos anys i, segons el comú, hi han participat unes 750 persones durant els dos dies.

El conseller de Cultura, Salomó Benchluch, es va manifestar ahir content per l’afluència de públic i va subratllar que aquestes jornades cada vegada atrauen més gent, segons informa l’agència de notícies ANA. Benchluch va destacar que «veiem que hi ha un públic més jove al qual li atrau aquest tipus de manualitats perquè, sobretot, consisteixen en salvaguardar l’essència de treballs que s’han fet des del segle mitjà i que encara perduren». L’objectiu és que la gent conegui l’art del vidre i com s’elaboren moltes de les peces de decoració que podem tenir a casa, a més de valorar «la diferència entre una cosa artística, elaborada manualment, amb una altra que es produeix de forma massiva», va afegir.

Les Jornades Arts del Vidre han comptat amb una dotzena de participants, entre conferenciants, artesans i artistes. Entre els participants hi ha hagut l’empresa Luesma & Vega, un estudi de vidre barceloní especialitzat en la fabricació de vaixelles per alta cuina, és a dir, per a restaurants amb estrella Michelin. A banda de la part artística, també els motivava la part del disseny i la utilitat de l’objecte i, l’any 2004, van rebre una encàrrec de plats del prestigiós restaurant el Bulli, de Ferran Adrià.

L’Ester Luesma, una de les sòcies de l’empresa, va confessar que «va ser tot un repte», perquè en aquell moment no coneixien el món de l’alta gastronomia, però va ser «molt interessant». El Celler de Can Roca, l’Arzak, els restaurants d’Albert Adrià (Tickets, Pakta i Enigma), els de Paco Pérez o de Quique Dacosta són d’altres restaurants de categoria que utilitzen peces fabricades per Luesma &Vega. Els plats que fabriquen són, sobretot, per a menús degustació, que poden anar des dels 15 fins als 40 plats, i alguns necessiten coses molt especials com, per exemple, portar un cucurutxo o una esfera. Altres han de ser més evocatius, com ara un plat en forma de fulla de bambú. En definitiva, segons el que vol explicar el cuiner, «nosaltres posem el marc que ajudi a explicar-ho», va detallar Luesma. La vidriera va afegir que «el que ens uneix més és el punt de la recerca, de buscar coses diferents, voler transmetre i ser rigorosos a l’hora de treballar».

Primera matèria sintètica

Per la seva part, el mestre artesà vidrier David Gibernau va confessar que «el vidre enganxa» i que amb ell hem evolucionat; de fet, el vidre és la primera matèria sintètica que va descobrir l’ésser humà i que «ha condicionat tota la nostra vida», ja que trobem el vidre a totes les coses, des de les ulleres per llegir fins a la fibra òptica, que no deixa de ser un fil de vidre i que és, precisament, el que fa que estiguem connectats arreu.

A la parròquia d’Escaldes-Engordany hi ha un taller de vidre, on també s’hi fan altres manualitats. Segons el conseller de Cultura, el que es pretén és «que el taller creixi, es faci més important i més gran».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT