PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els preus del lloguer augmenten un 15% degut a les renovacions

El president de l’APBI assegura que les parròquies centrals tenen un major increment

Per ESTEFANIA GRACIA

L’aparador d’un establiment que es dedica a la gestió de pisos.
L’aparador d’un establiment que es dedica a la gestió de pisos. | MARICEL BLANCH
L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) va trametre ahir un comunicat per assegurar que el preus del lloguer «no s’han incrementat de manera significativa». Tot i això, el president de l’associació, Pascual Gracia, va destacar que al llarg d’aquest any, les renovacions de contractes han portat de manifest dues «casuístiques molt diverses». 
 
Segons Gracia, les parròquies altes han mantingut més els preus de lloguer un cop han hagut de renovar els contractes dels inquilins, fent pujades de com a molt entre el 3 i el 5%. Mentre que els propietaris de les parròquies centrals, com Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, han apostat per apujar més els preus als seus inquilins un cop han passat els cinc anys d’ocupació que estableix el contracte. De fet, Gracia va remarcar que en alguns casos l’augment ha sigut d’entre el 10 i el 15%. Aquest fet ha provocat que entre la ciutadania «hi hagi més sensació d’increment de preus», va afegir Gracia. 
 
El president també va destacar que en certes ocasions la pujada s’ha produït «perquè des del 2007 el preu de l’immoble estava congelat, ja que és cert que durant el temps de la crisi es va prohibir l’actualització dels preus del lloguer i la suspensió de la penalització per resolució anticipada». 
 
A més, Gracia va destacar que a aquest factor se l’hi ha de sumar que les parròquies del centre presenten cada vegada més demanda que oferta. Així com que el mercat dels habitatges de luxe està en creixement, «per tant, els preus que es veuen publicitats semblen més alts, però si t’hi fixes, molts d’ells corresponen a immobles d’alt standing». 
 
En relació, Gracia va especificar que l’oferta al centre cada vegada està més «saturada» i que «costa més trobar pisos. I és que és cert que darrerament tant a Andorra la Vella com a Escaldes els pocs habitatges que es posen de nou al mercat són de luxe». En aquest sentit, va remarcar que cada vegada hi ha més «residents que vénen al Principat i lloguen un pis per dos o tres anys, amb la voluntat d’establir-se al país i comprar després un altre habitatge». 
 
Gracia també va comentar que amb les noves legislacions que s’estan aplicant darrerament cal fer un anàlisi de la situació del país en relació als immobles i buscar «mesures a llarg i curt termini» perquè s’estabilitzi el mercat. A més, va assegurar que des de l’APBI s’està incentivant una «interlocució fluida» amb el Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris (AGIA), el Govern i els comuns per poder fer front als problemes que hi pugui haver en un futur i als que ja hi ha a hores d’ara.
 
Per obtenir aquestes conclusions i dades, l’APBI ha realitzat una enquesta als seus membres, que aproximadament ronden la quarantena d’associats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT