PUBLICITAT

Escaldes-engordany

Una nova gravació prova que Espanya va amenaçar els dirigents de BPA

El batlle analitza la conversa enregistrada entre Miquel i Barroso però encara no l’ha inclòs a la causa

Per L. RAVENTÓS / E. GRACIA

Un dels antics màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, al costat del seu advocat en direcció a la Batllia per denunciar les amenaces, l’agost passat.
Un dels antics màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, al costat del seu advocat en direcció a la Batllia per denunciar les amenaces, l’agost passat. | MARICEL BLANCH
Una nova prova facilitada pels màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la nacionalització de l’entitat reforça la versió explicada per Higini Cierco a la seu de la Justícia l’agost de l’any passat. Es tracta de l’enregistrament d’una conversa entre l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, en la trobada que van mantenir el juny del 2014 a la seu de l’entitat i en què l’inspector espanyol li indica clarament que si no lliure una informació «que jo no sé» es «carregaran» Banco Madrid i BPA. «Els hi donaran una destralada i està a les seves mans parar-ho. Ja li he dit a Higini [Cierco] que parlar no costa res», assegurava Barroso.

En la gravació –de la qual podran trobar un fragment de tres minuts a la versió digital d’aquest rotatiu i que El Mundo va avançar ahir en un àudio de poc més d’un minut–, Barroso deixa clar que «sóc un portador d’un missatge de Madrid» i que «depèn de vostès que quedi en res, que es pari la inspecció [a Banco Madrid] i que tot segueixi com està actualment sempre i quan vostès accedeixin a alguna cosa que jo no sé» i que, segons han denunciat Cierco i Miquel faria referència a les dades bancàries de la família Pujol per frenar el procés d’independència català.

El policia espanyol fa la proposta com si es tractés d’una oferta, malgrat que insisteix en què si no entreguen el que «se’ls demanarà», assegurant que «no sé que serà», «se’ls sacsejarà». L’amenaça de Barroso també deixa clar que hi ha una «empresa americana disposada a fer-se amb el banc».

Durant la conversa, Miquel li pregunta a Barroso, que s’identifica amb el nom complet i detallant el seu càrrec, si tot el que li estan dient «té caràcter oficial». L’inspector espanyol li contesta que «això és una missió molt meva» i que el caràcter oficial de la missió «el deixarem entrecomillat».

La prova, en mans de la Batllia / La gravació es va entregar a la Batllia fa uns dies i actualment el batlle que investiga el cas, Manel Santolària, l’està estudiant. De moment, encara no s’ha pronunciat sobre la seva admissió. Segons fonts consultades, l’enregistrament, del qual fins ara no se’n tenia coneixement, va arribar en mans de la part querellant després de l’alliberament de Miquel, el passat mes de juny.

Qui també estaria al corrent de l’existència de l’enregistrament malgrat que encara no s’ha fet arribar a les parts interessades és el cap de Govern, Toni Martí. Segons va afirmar ahir els germans Cierco van recórrer al líder demòcrata per demanar-li «empara». Martí va assegurar que se’ls hi va donar i que van portar l’enregistrament a la Fiscalia «vist que es tracta d’un tema judicialitzat» i amb l’esperança que la justícia «ho aclareixi tot».

Cal recordar que en més d’una ocasió el ministre portaveu, Jordi Cinca, preguntat per la qüestió ha assegurat que en cas apareguessin proves evidents de les amenaces i coaccions denunciades pels antics màxims accionistes de l’entitat bancària demanarien explicacions a l’Estat espanyol per la seva manera de procedir. El cap de l’Executiu, però, no va fer ahir cap referència a les possibles accions que es podrien dur a terme amb l’Estat espanyol. 

La marxa de Celestino Barroso del Principat 

- Les diverses querelles que acumula el policia espanyol Celestino Barroso en el marc del cas de les coaccions i les amenaces a dirigents de BPA van acabar forçant el canvi d’ubicació de l’inspector que exercia com a agregat d’Interior a l’Ambaixada d’Espanya. Tant Higini Cierco com Joan Pau Miquel acusen a Barroso de ser un dels responsables espanyols que van amenaçar-los i coaccionar-los per obtenir dades bancàries de la família Pujol. 
 
- El canvi de destinació de Barroso té especialment rellevància pel cas BPA perquè  fa perdre els seus privilegis diplomàtics. Un fet que facilitaria que l’inspector pogués ser citat per la Batllia per declarar com a querellat en la causa per coaccions i amenaces sense necessitat de sol·licitar que s’aixequés la immunitat diplomàtica. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT