PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Les empreses estaran obligades a tenir delegats dels assalariats

Si en el termini d’un any no s’han celebrat eleccions per escollir representants, el Govern ho farà

Per ESTHER JOVER MARTIN

Protesta del personal d’un centre comercial.
Protesta del personal d’un centre comercial. | MARICEL BLANCH
Totes les empreses de més de 10 persones assalariades hauran de disposar de delegats dels treballadors, segons estableix la Proposició de llei qualificada de relacions laborals que ha presentat DA. El títol quart del text regula els drets col·lectius dels assalariats i garanteix que el personal pugui «exercir lliurement els drets sindicals regulats en la Llei qualificada d’acció sindical i patronal». 
 
El nombre de representants dels treballadors contractats depèn de la plantilla global de l’empresa. Així, l’article 104.1 diu que «els assalariats que pertanyin a empreses que tinguin entre 11 i 30 assalariats elegeixen entre ells, mitjançant sufragi lliure, personal, secret i directe, un delegat dels assalariats». En canvi, segons l’article 104.2, si a l’empresa hi ha 10 o menys treballadors, de la mateixa manera s’escull un mandatat, és a dir, «un assalariat amb mandat per negociar amb l’empresa acords puntuals i específics, o acords o convenis col·lectius, quan escaigui».
 
La proposició de llei també preveu la creació del comitè d’empresa per als assalariats d’empreses amb més de 30 assalariats, amb la relació següent: de 31 a 49 treballadors, tres membres; de 50 a 99, cinc; de 100 a 199, set; de 200 a 499, nou, i més de 500 assalariats, 11 membres.
 
Els delegats i els membres del comitè d’empresa disposen, individualment, d’un crèdit mensual d’hores per desenvolupar les seves funcions: fins a 10 assalariats, dues hores mensuals; d’11 a 99, quatre hores; de 100 a 199, sis hores; de 200 a 499, vuit hores, i més de 500, 10 hores. 
 
La disposició final primera de la llei legisla que «les empreses han de convocar eleccions per designar els delegats dels assalariats i els membres del comitè d’empresa en el termini màxim d’un any a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei. En cas contrari, (...) el ministeri competent en matèria de treball ha de promoure les eleccions corresponents».
 
La norma també preveu tot el procés de negociació col·lectiva, mediació i arbitratge.
 
Dret de vaga / Un dels avenços de la reforma laboral és la regulació del dret de vaga, detallat en la Proposició de llei de mesures de conflicte col·lectiu i que desplega l’article 19 de la Constitució, «segons el qual els assalariats i els empresaris tenen dret a la defensa dels seus interessos econòmics i socials». 
 
El procediment per iniciar, desenvolupar i suspendre una vaga queda definit al text, com també la protecció de les persones que exerceixin aquest dret. Amb tot, la llei adverteix que «resta prohibida l’ocupació del centre de treball o de qualsevol de les seves dependències mentre duri la situació de vaga, així com dificultar o impedir l’accés al lloc de treball i el desenvolupament normal de les activitats dels assalariats que hagin decidit no participar en la vaga». Els piquets informatius estan permesos, però sense coaccionar. Qualsevol actuació que contradigui aquest article de la llei serà sancionable.
 
La llei també regula el tancament patronal i els processos de mediació i d’arbitratge. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT