PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els comerços perceben un descens de les vendes pel procés català

Les associacions creuen que la «incertesa» que viu el país veí propicia que la gent no vingui

Per E. Gracia / L. Raventós

Turistes i visitants passegen per l’eix comercial Vivand, a Escaldes-Engordany.
Turistes i visitants passegen per l’eix comercial Vivand, a Escaldes-Engordany. | TONY LARA
Els comerciants de les zones centrals d’Andorra denuncien que el procés d’independència que està vivint  darrerament Catalunya ha afectat de forma negativa el comerç del Principat. Segons va destacar ahir la presidenta de l’associació de comerciants de la zona Vivand, Susana Venable, des del principi d’aquest mes, les vendes han començat a baixar, «mentre que el setembre ha estat un més força bo». 
 
Venable va assegurar que després de reunir-se «amb moltes persones» del sector turístic i comercial, s’ha arribat a la conclusió que la davallada de compres està relacionada amb «la situació d’incertesa que viu aquests dies Catalunya». Ja que els ciutadans forans «prefereixen no sortir del seu territori per por a trobar-se amb una manifestació o amb les carreteres tallades». 
 
Tota aquesta incertesa «crea angoixa, i dita angoixa, segons Venable, és palpable a Catalunya i al Principat». Per tot, la presidenta de l’associació creu que fins que no hi hagi «més seguretat», la situació no se sol·lucionarà i les compres no augmentaran. 
 
La frontera, el detonant / La presidenta de l’associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, també va coincidir ahir en atribuir la disminució de vendes al procés polític català. De fet, Pascuet va remarcar que Andorra en «va començar a patir les conseqüències» després de l’aturada general que es va convocar el passat 3 d’Octubre i que va provocar talls en la carretera que uneix Catalunya i el Principat. 
 
En aquest sentit, Pascuet va remarcar que a hores d’ara el turista català és un dels principals compradors d’Andorra. A més, «els visitants d’Espanya també han de passar per Catalunya per venir al Principat, i amb els moments d’incertesa que hi ha, no s’atreveixen». De la mateixa manera, Pascuet va coincidir en dir que fins que no hi hagi «una estabilitat», les compres del país no es recuperaran. 
 
Finalment, malgrat que des de l’associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell no es va detallar massa com veuen els seus establiments tota aquesta situació, alguns comerciants de la zona van confirmar que les seves vendes també s’han vist reduïdes per tot l’afer català. 
 
La no afectació dels hotels / D’altra banda, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va destacar que pel que fa al sector hoteler, no s’ha registrat cap davallada d’ocupació o afectació en relació al procés d’independència de Catalunya. En concret, el president va puntualitzar que per ara les xifres són les mateixes que altres anys i que de cara al pont del 12 d’Octubre es preveu una ocupació mitjana d’entre el 70 i el 75%, fregant gairebé el ple en les parròquies centrals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT