PUBLICITAT

Andorra La Vella

Montobbio agraeix que Andorra doni suport al diàleg

L’ambaixador creu que l’«entesa» entre Espanya i Catalunya és «possible»

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Celebració de la Festa Nacional d’Espanya, ahir.
Celebració de la Festa Nacional d’Espanya, ahir. | MARICEL BLANCH
en el marc de la Festa Nacional d’Espanya que es va celebrar ahir a la capital, l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, va agrair al cap de Govern i a l’Executiu andorrà el seu «posicionament» en relació a l’«encreuament» que està vivint Catalunya i Espanya. Segons Montobbio, en tot aquest procés Andorra s’ha mantingut «a favor del respecte al marc constitucional i del diàleg». 
 
L’ambaixador també va afirmar que l’«entesa» entre ambdos territoris «és possible» i que –«tal i com va dir fa dos dies el president d’Espanya, Mariano Rajoy– la Constitució espanyola pot reformar-se per les vies que aquesta mateixa estableix, i per a aquesta reforma, la porta està oberta». 
 
Montobbio va fer aquestes declaracions durant el discurs d’obertura de la festivitat espanyola.
 
Acord d’associació / A través de les seves paraules, l’ambaixador espanyol a Andorra també va fer esment de l’acord d’associació que el Principat està negociant amb la Unió Europea (UE). En aquest sentit, Montobbio va especificar que servirà per fer «un salt qualitatiu» i que si tot «avança conforme el calendari previst, podrem conèixer en bona mesura els elements definidors de l’acord» al llarg de l’any que ve.
 
Darreres reunions amb Europa / En relació a l’acord d’associació, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va remarcar que les relacions bilaterals entre Andorra i Espanya «són molt positives» i que la voluntat és que «vagin creixent». 
 
Precisament, Ubach va tornar dimecres passat d’una sessió de reunions amb la Unió Europea per tractar la primera de les quatre llibertats que vol negociar Andorra. En relació a dites trobades, la ministra va destacar que no només es va aprofitar per tractar la lliure circulació de mercaderies i la qüestió del tabac, sinó que també es va poder parlar del marc institucional i de la lliure circulació de serveis, així com altres temes bilaterals. 
 
Pel que fa als calendaris, Ubach va puntualitzar que la negociació amb la UE és molt «llarga i feixuga» i que no pot assegurar que durant el 2018 ja es tinguin les primeres bases de l’acord. A més, va recordar que de cara al proper mes de desembre hi haurà una altra jornada de reunions, per –en principi– començar a enllestir  les primeres línies relacionades amb el tabac. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT