PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Positivisme contingut per a les noves baixes paternals

Positivisme contingut per a les noves baixes paternals

Per MIREIA AGUILAR

Una dona té cura d’un nadó.
Una dona té cura d’un nadó. | TONY LARA
Cinc mesos (20 setmanes) per a les mares biològiques, adoptives o d’acollida i un (quatre setmanes) per a les seves parelles, sense importar-ne el gènere. Així quedarien les baixes de maternitat i paternitat segons la Proposició de llei qualificada de Relacions laborals que va entrar a tràmit parlamentari el dimarts. 
 
«La valoració és positiva perquè hi ha hagut una millora respecte del que teníem [quatre mesos per a les mares i quinze dies per als pares]. Estàvem molt a la banda baixa d’Europa», va explicar a EL PERIÒDIC Montserrat Nazzaro, presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), ahir. 
 
Nazzaro també va afegir que «l’ideal seria haver aconseguit els sis mesos que es demanaven per a les dones, per equiparar-los amb els mesos d’alletament recomanats». 
 
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella fortament «l’alletament matern exclusiu durant els primers sis mesos de vida de l’infant», segons es pot llegir a la pàgina web de l’organització. 
En aquest mateix sentit, també va opinar Guillem Forné, un dels impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a portar al Consell General l’allargament de les baixes de maternitat i paternitat. «Ens esperarem a les esmenes que proposin els grups durant el debat per fer pressió per a aquest sisè mes», va avançar ahir a aquest mitjà. 
 
Menys optimista es va mostrar Vanessa Mendoza, presidenta de l’associació Stop Violències: «L’allargament de la baixa de maternitat [i la de paternitat] sense altres mesures laborals conciliadores no serveix de res», va sentenciar. 
Segons Mendoza, «el Govern proposa una acció desconnectada, que, des del meu punt de vista, no té molt d’efecte si no hi ha una conciliació laboral i personal seriosa. I això no passarà per crear lleis, que ja hi són, sinó per assegurar-se que les empreses privades les compleixen i sancionar fermament les que no ho facin». 
 
Sobre la problemàtica de denunciar les males pràctiques de les empreses que de facto no permeten conciliar vida personal i professional , des de l’ADA, van suggerir la creació d’un «mecanisme de denúncia anònim», perquè la gent no pugui ser assenyalada amb el dit. 
 
Respecte de  l’ampliació de la baixa de paternitat a un mes, tant Nazzaro com Mendoza van opinar que «no és equilibrat». «Els fills són de les dues persones de la parella, hi hauria d’haver baixes compartides per equilibrar», va opinar la primera. Mentre que des de Stop Violències van assegurar: «S’ha de responsabilitzar els homes de la cura dels fills i aquesta llei no va en aquesta direcció». 
Més positivament i amb satisfacció la va rebre Forné, qui va afegir: «Com a home, no m’he sentit sol en la reivindicació, la figura del pare no té res a veure amb la de fa 30 anys». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT