PUBLICITAT

Andorra La Vella

La Tehia, la Nina, l’Ada i el Thai: l’alegria del despatx

La seva tasca com a ‘oloradors’ els converteixen en peces indispensables per mantenir l’ordre al patrimoni natural andorrà

Per I. MOURE

Tehia, Nina, Ada i Thai amb els banders Josep Lluís Herrera, Ferran Teixidó, Santi Teixidó i Jonathan Brard.
Tehia, Nina, Ada i Thai amb els banders Josep Lluís Herrera, Ferran Teixidó, Santi Teixidó i Jonathan Brard. | EL PERIÒDIC
La Tehia, la Nina, l’Ada i el Thai són quatre membres dels Banders. Especials, això sí. Diferents dels altres 19 efectius que conformen el cos que conserva i preserva el patrimoni natural del Principat. Perquè la diferència entre ells i Albert Cabanes, Àlex Font i Josep Travesset és que el primer acaba de complir 20 anys al cos, els altres dos acaben d’ingressar-hi i els quatre protagonistes d’aquesta història... Són gossos. Sí. Amb un nas infal·lible que els converteixen en uns vigilants de les nostres muntanyes indispensables per fer front als perills que hi ha lluny de la civilització.
 
Tehia, Nina, Ada i Thai no fan festa mai. En el darrer any, la societat ha trucat per demanar els seus serveis en fins a 1.500 ocasions. Una mitjana de 375 per cadascun dels gossos, el que suposa realitzar poc més d’un servei al dia. 
 
La Nina, un golden retriever és –com Àlex Font i Josep Travesset– una nouvinguda. Especialista en detectar verins, en uns pocs mesos ja n’ha dut a terme dues actuacions.
La Tehia, la veterana d’aquest entranyable departament porta deu anys al servei. És un jack russell terrier expert en el rastre de sang, que permet els Banders analitzar ADN d’animals per saber quina fauna viu o passa per les muntanyes i detectar així si hi ha alguna espècie que pugui posar en perill l’ecosistema.
 
I ens queden el Thai i l’Ada, dos border collies especialitzats en el rastre de peces de caça i pesca. «Ajuden a lluitar contra els furtius», sostenen des del cos que dirigeix Miquel Rossell. En el darrer any han enxampat in fraganti catorze persones sense permís de caça o pesca: «Sempre ens acompanyen a les guàrdies. Si veiem algun sospitós amb motxilla, abans havíem de preguntar-li si portava peix i, si ens deia que no, havíem de creure la seva presumpció d’innocència i no podíem fer res. Ara això ha canviat. Si el Thai i l’Ada borden, és que el sospitós porta peix. Gràcies als gossos, la llei ens permet realitzar registres i fer pagar les conseqüències a qui no respecta les normes de l’entorn natural». 
 
Els càstigs són, en la majoria dels casos sancions econòmiques que poden arribar a ser de fins a 3.000 euros. Els Banders, però, volen que consti en acta que la moralitat és que «no volem repressió, sinó conscienciació» per garantir una llarga vida del tresor de més valor que té Andorra: la natura.
 
Pioners en l’ensinistrament / Ni hi ha cap altre gos amb les característiques del Thai i l’Ada. Andorra ha estat el primer país del món en ensinistrar mascotes per erradicar la pesca furtiva i això no ha passat desapercebut als agents rurals dels països veïns, què volen seguir els patrons del cos de Banders i aprendre com s’ho han fet a Andorra per inventar una eina que tingui en escacs els pescadors furtius. Per això s’ha organitzat a finals d’aquets mes un congrés d’agents rurals a Vielha, amb Espanya i França, en el qual els vigilants de les muntanyes del Principat explicaran tots els secrets per educar gossos com el Thai i l’Ada.
 
En tot cas, serà un acte més per donar a conèixer les tasques de la Tehia, la Nina, l’Ada i i el Thai. Tots quatre ja estan acostumats al fet que els seus companys de feina i pares polítics, els agents Josep Lluís Herrera, Jonathan Brard, i Ferran i Santi Teixidó, els portin a les escoles dels tres sistemes educatius del Principat: «Volem que els nens els coneguin i també que sàpiguen què fan». 
Queda clar que els quatre gossos, a més de ser indispensables per al cos, són l’alegria del despatx; així va quedar palès el dimecres passat en el dia de Francesc d’Assís, el patró dels Banders. Un dia que va servir com a reconeixement a la tasca d’aquest ens públic i en el qual també es va enaltir la seva tasca. Ni el cap de Govern es va oblidar de fer un especial reconeixement de la tasca que fan la Tehia, la Nina, l’Ada i el Thai. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT