PUBLICITAT

Escaldes-engordany

El PS descarta fer coalicions amb altres partits a les eleccions generals

López rebutja la proposta de Bartumeu i assegura que SDP només té de progressista el nom de la formació

Per LÍDIA RAVENTÓS

| TONY LARA
Malgrat que encara falta més d’un any per les pròximes eleccions generals, els grups polítics ja fa dies que han començat a temptejar el terreny. En més d’una ocasió el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha proposat als grups de l’oposició anar junts a les llistes parroquials amb l’objectiu de desbancar Demòcrates per Andorra (DA). És una opció, però, que els socialdemòcrates no contemplen. Segons el seu líder, Pere López, «el que ens demana la ciutadania és ser ferms amb el nostre projecte polític» i «no dubtar». En aquest sentit, va afirmar que «no hi ha cabuda a plantejar cap tipus d’aliança amb projectes polítics molt diferenciats del nostre». López va criticar el que considera que són «derives polítiques» i va deixar clar que «el PS sempre s’ha mantingut en la seva línia política i seguirem».

Concretament, el socialdemòcrata va deixar clar que amb Liberals d’Andorra (Ld’A) «hi ha una diferència ideològica evident que es veu en el dia a dia polític» de manera que «partim de visions de la societat molt diferents». «Em sembla que és obvi», va remarcar. Pel que fa a SDP, López també va ser molt crític tot indicant que «seguint el que han votat i defensat al Consell General, em sembla que a part del nom no hi ha gaire de progressista en la seva manera de fer». I la crítica va anar més enllà, especialment centrada en la proposta llençada per Bartumeu. «Nosaltres tenim una responsabilitat molt important que és defensar el nostre projecte i tots aquells que d’alguna manera es volen aproximar i parlen de transversalitat política estan fent un discurs descafeïnat en el qual segurament hi ha vies de solució a curt termini però res més».

Pel que fa al lideratge del partit, López va apuntar que ha sigut una «legislatura dura» amb només tres consellers generals i que encara no ha decidit si es presentarà com a candidat en les properes primàries que celebrarà el PS previstes per a principis del 2018.

l’error del 2015/ López està convençut que on el Partit Socialdemòcrata ha de posar més esforços és en «tancar bé el nostre projecte i sobretot explicar-lo i arribar a tots els ciutadans» perquè està convençut que «hi ha una gran part de la ciutadania que, si conegués millor el projecte, s’hi sentiria a gust i proper». Considera que no explicar bé el seu projecte va ser el principal error en els últims comicis generals que els van portar a un mal resultat.

En la mateixa línia, l’actual president del Grup Parlamentari Mixt va cridar a la participació de la ciutadania, després del fort creixement de l’abstenció en les darreres eleccions. «Estem convençuts que hi ha ciutadans que no voten o que voten altres formacions polítiques que si coneguessin bé el que els suposaria que nosaltres tinguéssim un pes polític més influent estarien millor que no pas ara», va sentenciar.

Doble nacionalitat i vot dels residents/ Precisament per aconseguir una major participació política i l’interès de la ciutadania per les persones que prendran decisions que afectaran el dia a dia de tots els ciutadans, el PS defensa i portarà en el seu programa de cara a les eleccions del 2019 la possibilitat de poder obtenir la doble nacionalitat i el dret a vot dels residents als comicis comunals.

Tal com ja es van posicionar en el darrer congrés de la formació sobre aquestes dues qüestions, López va plantejar la proposta de la doble nacionalitat «com una possibilitat tant pels andorrans com per a les persones de fora» que s’hauria de treballar «dins del marc d’uns convenis d’evitar la doble nacionalitat efectiva amb els països amb els quals es pugui amb els efectes que els drets polítics no estiguin duplicats». «És una proposta que no vol treure drets a ningú sinó a oferir-ne a tothom», va opinar.

És un tema, va indicar, en el que «cal molta pedagogia», ja que en la darrera enquesta del CRES un 70% dels ciutadans hi estava a favor. «Tots voldríem que els nostres fills treballessin a Andorra però els hi hem de donar oportunitats perquè es moguin», va concloure.erquè es moguin», va concloure. 

el vot negatiu del ps a la reforma de transferències i competències

- Una de les reformes més importants de la legislatura actual de Toni Martí és la de les lleis de transferències i competències comunals. El Partit Socialdemòcrata (PS) cada vegada es decanta més clarament pel vot negatiu, tenint en compte que la majoria no ha acceptat cap de les esmenes proposades i que també es va rebutjar la seva demanda d’encarregar un informe a l’associació d’exsíndics i exconsellers per conèixer la seva opinió.
 
- Des del punt de vista del conseller socialdemòcrata, Pere López, «hi ha hagut la voluntat de tancar el debat en fals». «No hi ha hagut cap reunió per analitzar ni els informes de Sant Julià ni els encarregats per Govern», va lamentar. Sembla, va afegir, que «hi ha pressa per tirar-ho endavant» malgrat el «risc que hi pugui haver un recurs al Constitucional». 

- Amb tot, el PS presentarà diverses reserves d’esmenes per intentar reconduir els dos textos legislatius. Malgrat el rebuig de les esmenes presentades, López va deixar clar que «la nostra feina és arribar fins al final». En tot cas, però, va sentenciar que «si finalment no se’ns voten les reserves d’esmenes és bastant obvi el que acabarem votant». 
 
- El socialdemòcrata també va lamentar que finalment la reforma comunal s’hagi tirat endavant amb el suport de només cinc comuns «deixant fora al comú d’Andorra la Vella i de Sant Julià que han sigut menystinguts». López és també molt crític amb l’actitud del grup liberal, ja que considera que «no han fet cap aportació» per apropar posicions. I, va agregar, «té un posicionament erràtic dient un dia que votarà a favor de les lleis i un altre dia que no». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT