PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els agents del pacte d’Estat veuen factible sobreviure sense el tabac

La UE veuria adient donar 20 anys d’adaptació sempre que es fessin seguiments de control

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Reunió entre els diferents agents econòmics i socials del pacte d’Estat per a les negociacions amb la Unió Europea.
Reunió entre els diferents agents econòmics i socials del pacte d’Estat per a les negociacions amb la Unió Europea. | SFGA / JAVILADOT
Les negociacions amb la Unió Europea (UE) en relació al tabac s’estan a punt de tancar. I és que segons va informar ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, la previsió més immediata és poder concloure l’acord abans de finalitzar l’any. 
 
Un dels punts claus de la negociació és el període transitori de 20 anys que ha demanat Andorra per adaptar-se a les peticions europees. Cal recordar que prop de 100 milions dels ingressos de l’Estat provenen precisament d’aquesta mercaderia. Per tant, rebaixar el pes del tabac en les finances públiques i en el sector agrícola requereix d’un procés acurat i prou llarg com perquè Andorra pugui sobreviure a un canvi econòmic tant important. Tot i això, les expectatives són positives.
 
Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, el seu president, Marc Pantebre, va destacar ahir –després de participar en una reunió informativa amb el Govern i altres membres del pacte d’Estat– que el Principat pot «adaptar-se perfectament» a les peticions de la UE i sobreviure sense el pes econòmic del tabac. Tot i això, Pantebre va remarcar que per fer aquesta adaptació es requereix d’un «temps» força prudencial. 
 
De la mateixa manera, la ministra Ubach va assegurar que 20 anys són suficients perquè les finances d’Andorra se sustentin sense els ingressos del tabac, de fet, «l’objectiu final de l’acord és anar reduint els drets de duana progressivament per arribar finalment a tenir una unió duanera». 
 
Així mateix, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach (que també va participar en la reunió informativa), va destacar que tot el que sigui «bo per al país és positiu. I malgrat que encara quedarà veure com es tanca l’acord, ens sembla bé que es requereixi un període transitori» perquè el país es pugui adaptar. 
 
La UE està conforme / Per ara, sembla que la UE està bastant conforme amb donar 20 de transició. De fet, la ministra d’Afers Exteriors va especificar que durant les reunions que va mantenir la setmana passada amb el comitè europeu es va comprovar que la Unió Europea «no veu de forma negativa» aquesta proposta. Tot i això, «vol que hi hagi un seguiment cada cinc anys». 
 
Com ja va avançar aquest rotatiu, des que s’aprovi el període transitori fins que s’acabi, el Govern i la UE s’aniran reunint cada lustre per fer un seguiment dels avenços que ha fet Andorra en relació a la reducció econòmica del pes del tabac i per comprovar que s’hagin complert els compromisos adoptats pel Govern. I és que segons va especificar la ministra, si el comitè europeu veu que el Principat s’adhereix al conveni de l’OMS i reforça les polítiques contra el tabac, entre d’altres, segurament no posarà problemes als 20 anys d’adaptació. 
 
També en aquest sentit, l’Executiu trametrà anualment estadístiques a la UE en relació ala situació econòmica d’Andorra, l’evolució dels ingressos de l’Estat i la seva afectació a les finances públiques, la diversificació del sector agrícola, etcètera. Tot per mantenir una relació «estreta, de contacte i informativa amb la Unió Europea», va remarcar la ministra. 
 
Liberals vol ser observador / Actualment, només el Partit Socialdemòcrata (PS) i la consellera independent, Sílvia Bonet, formen part del pacte d’Estat per a l’acord d’associació. Tot i això, després que durant el darrer debat d’orientació política el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, demanés ser observador actiu en el procés de negociacions, és possible que Liberals d’Andorra torni a formar part de l’acord, encara que sigui com a espectador. 
 
Per tractar aquesta petició, el cap de Govern, Toni Martí, es reunirà demà amb Pintat i es definiran les línies per fer possible aquesta col·laboració. 
 
El PS dona carta blanca / D’altra banda, el conseller general del PS, Pere López, es va negar ahir a fer declaracions en relació a les negociacions amb la Unió Europea al·legant que el posicionament del seu grup parlamentari és de plena conformitat amb el Govern, tant pel que fa a les seves actuacions com a les informacions que va donant. Per tant, les seves idees i valoracions van totalment de la mà. 
 
Bonet veu bé el seguiment / Finalment, Bonet va destacar que veu bé que la UE tingui la voluntat de fer «un seguiment» a Andorra i que, en tot cas, malgrat que es tracti d’unes negociacions feixugues, «s’ha d’aprofitar per portar les particularitats d’Andorra i perquè la Unió Europea conegui la nostra realitat».
 
Altres membres / Aquest rotatiu també ha intentat posar-se en contacte amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (un dels més afectats per l’acord del tabac), però no ha estat possible. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT