PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les pròtesis mamàries estàndards no convencen

Tres dones ja s’han beneficiat del servei de micropigmentació gratuït per tatuar el mugró

Per E. J. M.

Un radiòleg observa els resultats d'una mamografia.
Un radiòleg observa els resultats d'una mamografia. | EL PERIÒDIC
El sistema sanitari permet a les dones que han patit una mastectomia realitzar-se la reconstrucció de la mama. Amb tot, no hi ha moltes afectades que optin per aquesta via, ja que «no els agrada la pròtesi estàndard que se’ls ofereix, ni la textura ni la forma», va revelar ahir el president de l’Associació andorrana contra el càncer (Assandca), Josep Saravia. La reconstrucció estàndard la cobreix la CASS, però, si volen una pròtesi personalitzada, se’n van a fora i ho paguen de la seva butxaca.
 
D’altra banda, tres dones ja s’han beneficiat del servei de micropigmentació gratuït per tatuar l’aurèola i el mugró al pit reconstruït, i que ofereix Assandca gràcies a la col·laboració de Pichu’s Tattoo.
 
Saravia va lamentar que només el 45,36% de les dones majors de 50 anys s’han fet la mamografia durant la cinquena ronda del programa de cribratge i va insistir en la necessitat que les dones de totes les edats es facin autoexploracions i davant de qualsevol sospita visitin de seguida un especialista. «Val més prevenir, a més, tot el que es detecta no és dolent», va tranquil·litzar Saravia. En canvi, si es detecta tard, sí que pot ser greu.
 
Avui, Dia mundial contra el càncer de mama, es vendrà la polsera solidària a favor d’Assandca en dues parades situades davant de les oficines de Vall Banc d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, on també es donarà informació de l’associació i es repartirà un díptic sobre la detecció precoç del càncer de mama. A les set de la tarda, les oficines de Vall Banc del carrer de la Unió, de la plaça Rebés i de la Massana s’il·luminaran de rosa, el color representatiu contra el càncer de mama. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT