PUBLICITAT

Andorra la Vella

Arrest domiciliari pel periodista finlandès

Corts celebra un judici per determinar si extradeix el polèmic Ilja Janitskin acusat en el seu país de delictes d’incitació a l’odi o calúmnies

Per Núria Segura Insa

El periodista finlandès Ilja Janitskin.
El periodista finlandès Ilja Janitskin. | EL PERIÒDIC
«A Andorra sí que existeixen els drets humans», això va esgrimir Ilja Janitskin, el periodista finlandès ultradretà a qui ahir el Tribunal de Corts li va anunciar que li canviava la presó per arrest domiciliari. Després d’això, una comitiva de  finlandesos va començar a aplaudir. Janitskin, que portava en el centre penitenciari de la Comella des del 4 d’agost, va ser detingut perquè la justícia finlandesa en demana la seva extradició com a presumpte autor dels delictes majors d’incitació a l’odi, de calúmnies, d’amenaces, incompliment de la confidencialitat laboral i robatori de la propietat intel·lectual.
 
El judici de Janitskin va despertar ahir una gran expectació i, fins i tot, van venir periodistes del seu país. La sala estava plena de gom a gom i, fins i tot, hi va haver persones que es van quedar a peu dret perquè no hi havia lloc per seure. Això es deu el fet que Janitskin és un exjugador d’hoquei, que després va passar a ser periodista de la publicació digital MJV-lehti, considerada per molts anti-inmigrant i anti-UE . A més, podria ser el candidat presidencial del partit Reformista en les eleccions de gener. 

Abans de començar, però, ja es va poder entreveure que el judici estaria envoltat de polèmica. De fet, el mateix Tribunal de Corts va informar que faltava documentació a la petició d’extradició de les autoritats finlandeses. En concret, no hi havia els informes sobre les penes que se li podrien aplicar. Per això, la  fiscal va demanar que se suspengués el judici per demanar la informació a les autoritats finlandeses.  La defensa, que no se celebrés i s’alliberés el seu client. Ara bé, desprès de fer una pausa i deliberar durant una mitja hora, Corts va decidir celebrar l’audiència, que es va allargar al voltant de dues hores.

El ministeri fiscal va argumentar que Janitskin ha de ser extradit perquè els delictes pels quals se l’imputen superen els tres anys de presó. A més, els crims s’haurien comès per un ciutadà finlandès i contra els seus conciutadans, per la qual cosa  va manifestar que un tribunal d’aquell país té la competència com per a jutjar-lo.

Arguments de la defensa / Ara bé, la defensa va apel·lar al concepte de territorialitat per esgrimir que la justícia finlandesa no pot portar el cas, ja que la revista té seu a Espanya i els servidors estan als Estats Units i Irlanda. També va relatar un per un els casos i va defensar que no es va cometre cap delicte. Així mateix, també va valorar que en el cas que s’haguessin realitzat, haurien prescrit, ja que es van cometre en el 2015 i 2016. Segons la llei andorrana, haurien vençut als sis mesos, però la fiscal va explicar que en el cas de Finlàndia ho fa als dos anys i, per tant, seguirien sent un delicte. A més, va indicar que no pertoca a les autoritats andorranes determinar si hi ha delicte o no.
 
La defensa, a més, va exposar que tot plegat seria un muntatge per acabar amb la carrera política del seu client i «neutralitzar» la seva participació en les eleccions de gener. Per això, el lletrat va assegurar que si està en el seu domicili, podria continuar amb la seva activitat política. 
 
També va assenyalar que si Janitskin torna al seu país la seva vida està en risc, ja que podrien atemptar contra ell grups d’extrema esquerra. Així mateix, va recordar que el periodista té càncer en un grau molt elevat i que si torna a Finlàndia o segueix a la presó, podria no tenir accés al tractament que  requereix. 

çPer tot això,  la defensa va reclamar l’arrest domicliari pel finlandès en lloc de la presó. La fiscal s’hi va oposar perquè troba que no hi ha cap motiu per a canviar la situació.
 
Ara bé, Corts ahir va determinar que Janitskin estigués en arrest domiciliari fins que es dictamini si serà extradit o no en el seu país. Això serà a començaments del mes que ve. Janitskin té una casa al Principat, però no té la residència perquè l’estava tramitant en el moment que el van detenir. El periodista no viu en el seu país des del 2011 i abans de venir a Andorra residia a Barcelona. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT