PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La CASS flexibilitzarà els requisits per accedir a la pensió de viduïtat

La reforma del 2008 va endurir els criteris i ara el Govern s’ha compromès a revisar-los

Per ESTHER JOVER MARTIN

El minsitre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es dirigeix als membres de la Federació de la Gent Gran, que ahir va celebrar la 15a assemblea.
El minsitre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es dirigeix als membres de la Federació de la Gent Gran, que ahir va celebrar la 15a assemblea. | SFGA/JAVILADOT
A finals d’any, la CASS entregarà al Govern un informe en què presentarà les propostes per flexibilitzar els requisits per cobrar la pensió de viduïtat. L’any 2008, amb la modificació de la Llei de la seguretat social, els requisits per accedir a la pensió de viduïtat es van endurir i l’Executiu ha entès que «condueixen a situacions injustes i ho vam portar a revisar», va admetre ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la celebració de la 15a Assemblea de la Federació de la Gent Gran.
 
Actualment, per tenir dret a la pensió per la mort del cònjuge, «es demanen un cert nombre d’anys cotitzats, i un mínim d’anys anteriors a la defunció de la parella. Al debat de política social [al Consell General] de fa un any es va parlar de la qüestió i vaig obrir la porta a revisar-ho», va argumentar Espot. El ministre va afegir que ha tractat el tema amb la direcció general de la CASS, i la parapública «està oberta a la revisió». Quan el Govern disposi de l’informe, «prendrem les decisions polítiques que calgui», va concloure.
 
Aquesta és una de les 21 mesures que es desprenen del nou Pla Tu ets important, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones grans. Espot va repassar ahir les grans línies del pla davant del nombrós públic reunit per l’assemblea i el berenar i ball posterior. El ministre també va comentar que ja s’han iniciat les enquestes a un miler de persones majors de 80 anys que viuen soles. Una treballadora social i una infermera es desplacen a domicili i verifiquen que l’habitatge estigui en les condicions adequades. «Així toquem carrer i prenem consciència de les necessitats de la gent gran», va concloure el titular d’Afers Socials.
 
Precisament, de manca de coneixement de carrer es va queixar el president de la Federació, Simó Duró, que va lamentar que «el poder legislatiu està en una bombolla, no entén els problemes d’Andorra, no coneix la realitat de la societat. Hi ha persones amb una pensió molt baixa perquè l’empresari els cotitzava menys o res, i s’ha de fer justícia, la gent ha de viure de forma digna», va clamar. 
 
Duró també va reclamar que el tercer pagador sigui extensiu a tothom, pensionista o no, i una tretzena paga per als pensionistes, que ja els havia promès Marc Forné. 

Una capital amiga de la gent gran

Ciceró, el romà, deia: «Un vell no pot fer el que fa un jove, però el que fa és millor», recorda la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. La cònsol, durant la celebració de la 15a assemblea de la Federació de la Gent Gran, que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos, va honrar «la gent gran que heu fet gran el país» i va garantir que el comú «fa polítiques especials per a la gent gran, per adaptar-nos a les seves necessitats i peticions». Com a exemple va citar el trasllat de la Casa Pairal a la plaça del Poble i el camp de petanca, i les més de 220 persones que ja s’han inscrit a les activitats del programa Gent Gran Activa. «Perquè després de la jubilació s’ha de cultivar el cos i la ment», va insistir.
 
Al Principat, la ràtio de gent major de 65 anys és d’una de cada sis, el 15% de la població, i a la capital, un de cada cinc habitants supera l’edat de jubilació. Marsol va recordar que Andorra la Vella vol seguir sent «ciutat amiga de la gent gran» i va remarcar el projecte Grans Observadors, en què la gent gran informa d’allò que veu al carrer i que s’ha de millorar.
 
Marsol va informar que a l’Hostal Calones se segueixen servint àpats, una cinquantena cada dia, a més dels 10-15 que s’entreguen a domicili. Fa uns dies, el comú va canviar els criteris per accedir als habitatges tutelats que hi ha a sobre del menjador del Calones, i ara el preu de lloguer que pagaran els residents correspondrà al 25% dels seus ingressos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT