PUBLICITAT

Cau una xarxa de contraban de tabac provinent d’Àsia

Els Mossos d’Esquadra han posat el cas en mans del jutjat d’instrucció de la Seu d’Urgell

Diners en metàl·lic intervinguts a la xarxa de contraban de tabac.
Diners en metàl·lic intervinguts a la xarxa de contraban de tabac. | MOSSOS D\'ESQUADRA
Els Mossos d’Esquadra, juntament amb agents de vigilància duanera de Catalunya i Madrid, han desarticulat aquesta setmana una organització criminal dedicada al contraban de tabac provinent del sud-est asiàtic, de països com ara Malàisia, el Vietnam i la Xina. En l’operatiu, la policia catalana ha detingut quatre persones, de nacionalitats espanyola i romanesa, i el cas s’ha posat en mans del Jutjat d’Instrucció número 1 de la Seu, que ha decretat presó provisional per a tots els arrestats.
Segons han detallat els Mossos, el 5 d’octubre passat va atracar al Port de Barcelona un vaixell que, per les dades de què es disposaven, se sospitava que podia transportar un contenidor ple de tabac per introduir-lo il·legalment a la Unió Europea. 11 dies més tard, efectius de la policia i de Vigilància Duanera van entrar al local on es va dipositar aquesta mercaderia i van localitzar i intervenir un total de 1.100 caixes amb tabac, per un valor d’uns 2,5 milions d’euros. L’endemà, els agents d’ambdós cossos van detenir el líder del grup criminal, a Pozuelo de Alarcón (Madrid) i dos homes més a Reus i al Prat de Llobregat, tots ells de nacionalitat espanyola. Paral·lelament, es va detenir una dona de nacionalitat romanesa a Mataró.
A més d’aquests registres, també se’n va fer dos més a dos domicilis del líder de l’organització, un dels quals era la població pallaresa de Sarroca de Bellera. En total, s’han intervingut 505.800 euros en metàl·lic, diverses mostres de tabac, 1.000 bitllets de loteria i documentació diversa que involucraria l’organització en fets similars durant els darrers mesos.

Tràfic a Barcelona / La investigació es va iniciar el passat mes de maig després d’una informació policial que alertava d’una trobada a Barcelona entre persones integrants de diferents grups criminals. Els agents van posar el focus en el presumpte líder d’un grup dedicat al contraban de tabac i que s’envoltava de col·laboradors de màxima confiança que encobrien les activitats delictives. Els agents van constatar que el tabac de contraban que introduïen a Espanya provenia de països del sud-est asiàtic, però abans d’arribar a la destinació final –normalment al port de Barcelona– passava per països del continent africà. En aquests llocs l’organització també tenia col·laboradors que s’encarregaven d’enviar la mercaderia a Barcelona. D’aquesta manera evitaven els controls que acostumen a tenir les mercaderies que provenen directament del sud-est asiàtic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT