PUBLICITAT

Canillo

Localitzar un desaparegut en 25 minuts

Els Bombers presenten el nou dispositiu amb el qual es podrà trobar les persones a través del telèfon mòbil

Per El Periòdic

Els bombers en la presentació del nou instrument, ahir.
Els bombers en la presentació del nou instrument, ahir. | ANA / M.M.
«És un sistema molt complex, però que té un funcionament molt simple, ja que es tracta de buscar les persones desaparegudes a través del seu telèfon mòbil».  D’aquesta manera va definir ahir el director general de Centum, Héctor Estévez, l’aparell que servei per localitzar persones perdudes a la muntanya amb helicòpter, anomenat Lifeseeker, segons recull l’ANA. Aquest aparell és capaç de localitzar persones en només 25 minuts.
 
En concret, aquest dispositiu detecta terminals, fins i tot en zones sense cobertura, i en determina la posició exacta del desaparegut.  Així mateix, proporciona un canal de comunicació amb la persona buscada. En concret, es tracta d’una antena portàtil que s’instal·la a l’helicòpter de rescat i que emet un senyal que fa que el mòbil capti com si fos la xarxa d’un operador. Un cop es detecta el senyal del mòbil, des de l’helicòpter se sobrevola la zona per establir una triangulació amb les altres antenes d’Andorra Telecom i trobar la localització exacta.
Demostració
 
El sistema Lifeseeker ha estat adquirit recentment pel cos de bombers, que ahir el van presentar i tastar en el marc de la  69a edició del Congrés de la Comissió Internacional de Socors Alpins (ICAR). Aquesta demostració es va realitzar en la pista de l’Avet, a l’estació de Soldeu, i la simulació del rescat s’ha pogut seguir des de la terrassa de l’hotel a través d’un monitor, a la vegada que també es podia veure l’helicòpter realitzant la recerca. La finalitat de la demostració era poder trobar dos mòbils que, prèviament, s’havien amagat per les muntanyes, que simulaven dues persones desaparegudes. El repte va ser superat amb èxit i en menys de 20 minuts l’helicòpter ha aconseguit trobar-los. «Ens facilitarà molt la recerca, tant a nivell d’inversió de temps com de mitjans», va expressar el director adjunt dels bombers, Jordi Farré. 
 
Per la seva part, Estévez va ressaltar que aquesta nova tecnologia permet trobar la persona desapareguda amb un temps aproximat d’entre «15 i 25 minuts per una àrea de 100 quilòmetres quadrats». 
 
Una altre avantatge de l’aparell és que aquest pot funcionar tant amb el número de telèfon de la persona desapareguda com amb la nacionalitat de la targeta o l’operador telefònic. El mateix director també va avançar que ja disposen del sistema, però que no estarà disponible per ser utilitzat fins a principis de l’any vinent. De fet, en la demostració d’ahir es va utilitzar un aparell de la companyia. 
Col·laboració entre entitats
 
L’adquisició i implementació de l’eina és fruit de la col·laboració entre el cos de bombers i Andorra Telecom. De fet, l’empresa de telecomunicacions ha estat qui ha adquirit l’aparell per un cost de 115.000 euros. Des de l’empresa desenvolupadora de l’aparell s’ha indicat que la col·laboració entre les tres entitats permetrà optimitzar el sistema dins del país donant suport als bombers i també per realitzar nous projectes de col·laboració per desenvolupar noves funcionalitats addicionals de Lifeseeker. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT