PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS espera tenir el suport de Ld’A per dur la llei al TC

Per això, sis consellers han d’unir-se per dur-la al Tribunal Constitucional

Per Núria Segura Insa

Al centre Vela, a la seva dreta López i la resta d’integrants de l’Executiva.
Al centre Vela, a la seva dreta López i la resta d’integrants de l’Executiva. | PS
El Partit Socialdemòcrata (PS) espera poder tenir el suport dels liberals per portar la llei de transferències, aprovada divendres al Consell General, al Tribunal Constitucional (TC). Susanna Vela, que abans d’ahir va assumir el càrrec de secretària del PS, va assegurar a EL PERIÒDIC ahir que el líder del grup en el Consell General, Pere López, havia acordat reunir-se amb el grup liberal per abordar si porten la llei al TC. «López ho va comentar que s’havia quedat de parlar amb el grup liberal per veure com s’havia de fer», va assegurar Vela.
 
De fet, segons va relatar, es necessita el suport de sis consellers per poder portar una legislació al TC. El PS té tres representants al Consell General i, per tant, en requeriria del suport d’uns altres tres. El dia de la votació els consellers liberals, Josep Pintat i Joan Carles Camp, van votar a favor, mentre que els altres sis membres del grup parlamentari es van abstenir. «Jo crec que una part del sector del partit liberal no estava d’acord perquè, si no, no s’haguès abstingut», va argumentar ahir Vela.  A més, va afirmar que la possibilitat de portar la normativa és «un oferiment» del grup liberal. 

Un altre que podria estar d’acord és el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, que el dia de la votació va remarcar que la llei era inconstitucional i en va votar en contra. 

Vela va exposar que per declarar que la llei és inconstitucional es basen en els informes que han fet diversos experts com el del catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio. Entre altres punts creu que és inconstitucional la cessió obligatòria de terrenys al Govern designats com a projectes d’interès nacional o que no es garanteix la capacitat econòmica dels comuns a l’hora d’aplicar les competències.
Precisament, en els punts que marquen els informes com a inconstitucionals són els que el PS es planteja portar al TC. «Una llei no la pots portar al Constitucional fins que no l’has pogut aprovar. El primer pas que calia fer és aprovar aquesta llei i ara es decidirà si es porta per la seva revisió», va defensar Vela. 
 
Congrés del PS / La formació socialdemòcrata va celebrar abans d’ahir el 15è Congrés ordinari, en el qual es va escollir la nova directiva. Vela va passar a ocupar el càrrec de primera secretària, Pere López va assumir el de president i Carles Sánchez com a secretari de l’organització. Aquesta direcció va rebre el suport de 72 de les 73 militants que van participar en el Congrés. 
 
López, que és el president del grup mixt en el Consell, agafa un pes rellevant dins de la formació i no amaga les seves intencions de ser el candidat del socialdemòcrata en les eleccions presidencials del 2019. «El PS escull els seus candidats en primàries. López ja ho ha manifestat que vol treballar per les primàries, però també es poden presentar altres persones si així ho creuen oportú», va subratllar Vela.
Els dos reptes dels socialdemòcrates en aquest període abans de les eleccions seran la reforma de la llei electoral i la doble nacionalitat, segons Vela. 

Entre els vocals s’inclouen, per primer cop, tres membres de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA). Amb això, va exposar Vela, es vol arribar a un públic jove, així com que aquest col·lectiu voti, ja que són els que menys exerceixen aquest dret. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT